Δύσκολη η διαχείριση των καθυστερήσεων

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης,  χαρακτήρισε το ζήτημα της διαχείρισης των καθυστερημένων δανείων και της αναδιάρθρωσης δανείων, ως ένα από τα πιο δύσκολα και πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, στο δρόμο για την αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας.

“Το καθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης “, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης σε ομιλία του κατά την έναρξη του διήμερου σεμιναρίου για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων και της αναδιάρθρωσης δανείων, που διοργανώνει η ΚΤΚ.

Όπως είπε, “μια μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεισφέρει στη μείωση των επιτοκίων στο μακροπρόθεσμο, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”.

“Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των τραπεζών στο μέλλον. Η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η ΚΤΚ σε αυτό το θέμα”, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Δημητριάδης απέδωσε τα προβληματικά δάνεια κυρίως στη “μη συνετή διαδικασία και πρακτική σύναψης δανείων”, που επέφερε σημαντική επίπτωση στη ρευστότητα των τραπεζών, την κερδοφορία και τελικά την κεφαλαιακή τους θέση.

“Δυστυχώς για πολλά χρόνια, ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες, υιοθέτησε φτωχές πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες κυριαρχούνταν από παροχή ενυπόθηκων δανείων και μιαν υπερ-επέκταση της αγοράς ακινήτων”, είπε, προσθέτοντας πως οι συνέπειες τέτοιων πρακτικών μπορεί να μην είναι εμφανείς σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ακόμη μπορούν να εμφανιστούν ως πετυχημένες την ώρα που αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων και σε συνθήκες ισχυρής ζήτησης.

Σημείωσε όμως ότι με τη συρρικνούμενη ζήτηση, την ύφεση της οικονομίας και την αυξανόμενη ανικανότητα καταβολής των δόσεων, όπως και τη μείωση των τιμών των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες παρουσίασαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά και αυξανόμενες προβλέψεις.

“Αυτό είναι ένα πολύ πιεστικό ζήτημα στην Κύπρο, με τις καθυστερήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα”, τόνισε.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στις νέες οδηγίες που εξέδωσε η ΚΤΚ για τον καθορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και τον Κώδικα Συμπεριφοράς για τη Διαχείριση των Καθυστερημένων Δανείων.

“Η ΚΤΚ αναμένει ότι οι τράπεζες μας θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για τη δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος στη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θέτοντας τη μεγαλύτερη προσοχή στη σωστή εφαρμογή των σχετικών οδηγιών”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι στο πρώτο μισό του 2014 θα διεξαχθεί αξιολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών, τη λειτουργική τους ικανότητα και την πολιτική διαχείρισης καθυστερημένων δανείων.

“Ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι εύκολος”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι μέτοχοι και οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα παλαιότερα ζητήματα φτωχής διαχείρισης κινδύνων της πολιτικής παροχής δανείων με εξασφαλίσεις, που οδήγησαν στην ιστορική επέκταση των δανειακών χαρτοφυλακίων, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των καθυστερήσεων.

“Η αναδιάρθρωση και το καθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών δεν είναι εύκολη και οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν δύσκολες. Απαιτείται αλλαγή στην κουλτούρα και στον τρόπο σκέψης για να βελτιωθούν τα πράγματα βραχυπρόθεσμα και για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, κατέληξε.