Δύο χρόνια κυβερνητικού έργου

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και έτσι, χωρίς φόβο και πάθος, οφείλουμε να παρουσιάσουμε τον πραγματικό απολογισμό, με πραγματικά στοιχεία και οι πολίτες έχουν το απόλυτο δικαίωμα να κρίνουν βασιζόμενοι στα αντικειμενικά γεγονότα και όχι στους καθημερινούς κήρυκες της ισοπέδωσης, του λαϊκισμού και του μηδενισμού.

Σταχυολογώ τα σημαντικότερα έργα της Διακυβέρνησης.

1. Η Κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2013, πραγματικά έσωσε τη Κύπρο από μία βέβαιη και προαναγγελθείσα Χρεωκοπία. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε και τα τελευταία ευρώ από τα ταμεία των εργαζομένων των ημικρατικών για να καλύψει μισθούς και συντάξεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 και το ίδιο έπραξε και για τον ELA που ήταν στα 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ όπου κράτησε τις Τράπεζες στον αναπνευστήρα μέχρι τις Εκλογές. Εν’ ολίγοις η Κύπρος και το Τραπεζικό της Σύστημα ήταν χρεοκοπημένα από το Δεκέμβριο του 2012.

2. Το Χρηματοπιστωτικό μας σύστημα βρισκόταν υπό κατάρρευση, το Μάρτιο του 2013. Μέσα σε δύο χρόνια η παρούσα κυβέρνηση κατόρθωσε να το εξυγιάνει, να το ανακεφαλαιοποιήσει, να περάσει με απόλυτη επιτυχία τα stress tests, να προσεγγίσει τη μεγαλύτερη επένδυση ξένων κεφαλαίων, πέραν του ενός ΔΙΣ. ΕΥΡΩ και να καταργηθούν και οι περιορισμοί κεφαλαίων. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της επιτυχίας, φτάνει να θυμηθούμε τις ουρές έξω από τις Τράπεζες, τη φυγή καταθέσεων και την αβεβαιότητα που επικρατούσε, μόλις δύο χρόνια προηγουμένως.

3. Επί προηγούμενης διακυβέρνησης κάθε δύο μήνες είχαμε υποβάθμιση των Τραπεζών μας και ταυτόχρονη υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας όπου κατέληξαν τα κρατικά μας ομόλογα σκουπίδια και οικονομία με τράπεζες σε αξιολόγηση χρεωκοπίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τόπος μας υπέστην 22 υποβαθμίσεις. Επί της παρούσης διακυβέρνησης ανακόπηκε ο κατήφορος των υποβαθμίσεων, άρχισαν οι αναβαθμίσεις τραπεζών και οικονομίας και η χώρα ξαναβγαίνει στις αγορές από τις οποίες βρίσκεται αποκλεισμένη από το 2011.

4. Δικαίως ο λαός εδώ και δεκαετίες απαιτεί πάταξη της Διαφθοράς ,των Σκανδάλων, της Διασπάθισης Δημοσίου Χρήματος και Τιμωρίας των Ενόχων. Αυτή η Κυβέρνηση περιόρισε τις κρατικές σπατάλες μειώνοντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενίσχυσε τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και του παρείχε όλα τα όπλα για καταπολέμηση της σπατάλης και της κατάχρησης στο κρατικό και ημικρατικό τομέα. Για πρώτη φορά δικάζονται και καταδικάζονται υψηλόβαθμοι της κοινωνίας και του κράτους για σκάνδαλα που επισυνέβησαν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων που ποτέ δεν τόλμησαν να τα βάλουν με το κατεστημένο.

5. Παρά την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, αυτή η κυβέρνηση, τόλμησε σε ένα κατεξοχήν φιλολαϊκό μέτρο που είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει Κύπριος Πολίτης που δεν θα λαμβάνει εισόδημα για να μπορεί να επιβιώνει και να μην βρίσκεται στο περιθώριο και την εξαθλίωση. Στα προηγούμενα χρόνια της ευημερούσας Κύπρου, όπου λεφτά υπήρχαν, καμία άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε με καθολικό τρόπο να προστατεύσει τους συμπολίτες μας από την απόλυτη φτώχεια.

6. Το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων είναι η Ανεργία. Όλοι πρέπει να ριχθούμε στη μάχη ενάντια στην Ανεργία. Όμως δεν νομιμοποιούνται αυτοί που παρέλαβαν Ανεργία 3% και μέχρι το Μάρτιο του 2013 την πενταπλασίασαν και άφησαν Ανεργία 17%, να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση που την κράτησε στο 15%. Για εμάς αυτός ο μεγάλος κοινωνικός εφιάλτης θα παραμένει καθημερινή υπόθεση μέχρις ότου να μην υπάρχει ούτε ένας συμπατριώτης μας στην ουρά Ανεργίας, μόνο και μόνο τότε θα είμαστε ήσυχοι ότι πράξαμε το καθήκον μας προς την κοινωνία.

Μέσα στο σύντομο άρθρο μου είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω μόνο μία μικρή πτυχή του κυβερνητικού έργου.

Γνωρίζω και πιθανά λάθη και παραλείψεις που έγιναν και για τα οποία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη και προσοχή από όλους, όμως σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι τα πάντα να ισοπεδώνονται είτε με διάφορα άλλοθι είτε πίσω από κάποια κυβερνητικά λάθη είτε με δημαγωγικά συνθήματα με προφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού του πολίτη και της κοινωνίας.

*Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής