Δόθηκαν «περίεργα δάνεια» 4 δισ. ευρώ από τη Λαϊκή

Πρώην αξιωματούχοι τραπεζών ενώπιον της Επ. Θεσμών

Πάρα πολύ κακή για τις κυπριακές τράπεζες χαρακτήρισε τη συμφωνία πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των παραρτημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα ο τέως Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη, σημειώνοντας ότι «στη συμφωνία υπήρχαν πρόνοιες οι οποίες επέτρεπαν στην Τράπεζα Πειραιώς να διενεργήσει έλεγχο εκ των υστέρων και να απαιτήσει αποζημιώσεις για συγκεκριμένα δάνεια παρόλο, που η βάση της πώλησης έγινε με το ακραιότερο σενάριο της Pimco».

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής είπε ότι δόθηκαν από τη Λαϊκή «περίεργα δάνεια» που ανέρχονταν στα 4 δισ. ευρώ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, στην οποία προσεκλήθη αλλά δεν παρέστη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο κ. Αρτέμη αποκάλυψε ότι «υπάρχουν τεράστια ποσά τα οποία απαιτεί η Πειραιώς, ειδικά για δάνεια που είναι της Λαϊκής».

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤ Αλίκη Στυλιανού είπε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει τις πρόνοιες αυτές και ότι γνωρίζει μόνο τις πρόνοιες που υπάρχουν στην πολιτική απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup.

Ο κ. Αρτέμη είπε ότι οι τράπεζες δεν ενημερώθηκαν για τη διαδικασία πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, παρά τη σωρεία επιστολών που έστελλαν στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών για ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς.

 

«Η πώληση έγινε με όρους οι οποίοι δεν μας έβρισκαν καθόλου σύμφωνους και οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου από σημαντικά κεφάλαια να έχει αρνητικά κεφάλαια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΔΣ της Τράπεζας «αρνήθηκε να υπογράψει την πώληση αυτή και η πώληση υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Αρχής Εξυγίανσης αφού εκδόθηκε σχετικό διάταγμα».

Ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία πώλησης άφησε έξω και δεν μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ενδεχόμενες υποχρεώσεις από εγγυήσεις της Τράπεζας Κύπρου που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον και οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν και άλλες πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζημιές στο μέλλον».

Ο τέως Πρόεδρος της Λαϊκής Ανδρέας Φιλίππου είπε ότι «και στην περίπτωση της Λαϊκής το ΔΣ αρνήθηκε να προσυπρογράψει την πώληση των παραρτημάτων».

Ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Μιχάλης Σαρρής είπε ότι στον ελληνικό χώρο υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ δανείων και καταθέσεων, προσθέτοντας ότι ενώ το χαρτοφυλάκιο ήταν 12 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα ήταν περίπου 6 δις. ευρώ και «επομένως ο όμιλος αιμοδοτούσε τη δανειοδότηση στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη κατά πόσον δόθηκαν «ευνοϊκά δάνεια» στην Κύπρο και στην Ελλάδα και «πάρα πολλά ύποπτα δάνεια ακόμη και μέσω εταιρειών στη Λιβηρία με τη χρησιμοποίηση και μοναστηριών», ο κ. Σαρρής, αφού σημείωσε ότι η περίοδος αυτή ήταν πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στη Λαϊκή, είπε ότι διέταξε ειδική έρευνα για «εξακρίβωση των περιστάσεων με των οποίων δόθηκαν περίεργα δάνεια που ανέρχονταν στα 4 δισ. ευρώ».

 

Ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι με τον όρο περίεργα δάνεια εννοεί ότι τις εξασφαλίσεις και τα επιτόκια που δόθηκαν και σημείωσε ότι υπάρχουν τα αποτελέσματα της έρευνας στη Λαϊκή.

Ο Πρόεδρος του μεταβατικού ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Σοφοκλής Μιχαηλίδης είπε ότι ο Διοικητής της ΚΤ όταν δίνει οδηγίες στην Τράπεζα είναι συνεχώς σε διαβούλευση με την Τρόικα και «δεν γίνεται τίποτε», χωρίς ο Διοικητής να διαβουλευθεί με την Τρόικα.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΣ έχει συγκεκριμένους όρους εντολής που είναι η αναδιάρθρωση, η αναδιοργάνωση και η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας και κάποιες άλλες ενέργειες εκ των οποίων η υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας το οποίο θα εφαρμοστεί από το επόμενο συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε ότι το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου δεν έχει καμιά εξουσία και «υπάρχει η Αρχή Εξυγίανσης που είναι η αρχή και το τέλος» και για την Αρχή ενεργεί ο Διαχειριστής.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι το ΔΣ της Τράπεζας τίποτα δεν μπορεί να κάνει, ενώ απευθύνοντας ερώτηση προς τον κ. Μιχαηλίδη κατά πόσον το ΔΣ έχει δικαίωμα να άρει περιορισμούς ή να κάνει διορισμούς Εκτελεστικού Προέδρου, ο νέος Πρόεδρος της Τράπεζας απάντησε αρνητικά.

Ο ΓΕ είπε ακόμη ότι η Αρχή Εξυγίανσης μπορεί να επιλέξει άλλο Εκτελεστικό Διευθυντή από τους υποψηφίους που θα της δώσει η Τράπεζα Κύπρου.

Σε σχέση με την Pimco, ο πρώην Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρος Αριστοδήμου είπε ότι η αξιολόγηση από το διεθνή οίκο «για το θέμα των επισφαλειών είναι λανθασμένη».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η εξέταση του θέματος επικεντρώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και στην πώληση των εργασιών τους στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Ακόμη και σήμερα υποφέρουμε από αυτή την πώληση γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν πρόνοιες (στη συμφωνία) όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να επιλέγει δάνεια και έτσι να επιλέγει να αφήσει έξω τα κακά δάνεια που είναι ύποπτα δάνεια», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος αναφορές παραγόντων της Λαϊκής εντός της Επιτροπής, είπε ότι αυτά τα δάνεια αφορούν «ορισμένα δισεκατομμύρια» και αποτελεί «ένα καινούργιο κεφάλαιο το οποίο δεν ξέρω πόσο θα πλήξει και την οικονομία και τη λειτουργία όσων τραπεζών μας έχουν μείνει».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ζητήθηκαν οι όροι πώλησης των εργασιών στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την πώληση συμμετείχε και η Κεντρική Τράπεζα.

Ανέφερε ότι αν και προσεκλήθη δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία ο Διοικητής της ΚΤ και η Επιτροπή θα ζητήσει από το Διοικητή να παρευρεθεί σε επόμενη συνεδρία.

«Σπανίζει να έρχεται στην Επιτροπή Θεσμών, δεν ξέρω γιατί. Μπορεί να είναι πιο απασχολημένος με πιο σοβαρά θέματα», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή στην επόμενη συνεδρία της θα εξετάσει το θέμα της κοστολόγησης της γης, η οποία με βάση την έκθεση της Pimco, ήταν μια βασική παράμετρος για να δημιουργηθεί το πρόβλημα στις τράπεζες, προσθέτοντας ότι κατά την παραχώρηση δανείων «υποεκτιμήθηκαν οι περιουσίες με τρόπο ώστε να μεγεθυνθεί το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών» και «να είμαστε στο σημείο που είμαστε σήμερα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι «η Βουλή σέβεται όλους τους θεσμούς, ο Διοικητής της ΚΤ δεν σέβεται τη Βουλή αφού αρνείται να παρευρεθεί σε πολλές συνεδριάσεις στις οποίες καλείται».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή «αναδεικνύει κάποια θέματα και δεν είναι ο ρόλος μας να εμβαθύνουμε και να αποδώσουμε τις οποιεσδήποτε ευθύνες», ρόλο τον οποίο έχει η Ερευνητική Επιτροπή.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή εξέτασε και το θέμα της ασυδοσίας των τραπεζών και των Διοικητικών Συμβουλίων και αναφέρθηκε σε «τεράστια ευθύνη που φέρουν τα ΔΣ των τραπεζών και η ΚΤ σε σχέση με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές, προσθέτοντας ότι «τα ΔΣ δεν έδωσαν απαντήσεις στην ερώτηση αν η πολιτική που εφάρμοζαν για τα επιτόκια έχει σκοτώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ή έκαναν γι΄ αυτό».

«Είχαν μόνο στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των συμφερόντων των μετόχων τους, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι και ως συστημικές τράπεζες η πρώτη τους έγνοια θα ήταν να υποστηρίξουν το επιχειρείν και την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε μέσα από την ανάδειξη αυτού του θέματος νέο χρηματοπιστωτικό τομέα, νέες τράπεζες που θα λειτουργούν υποστηριχτικά προς την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, τότε αυτά είναι που θα πρέπει να εξετάσουμε».

Είπε ακόμη ότι σήμερα η Επιτροπή Θεσμών έχει αναδείξει ορισμένα θέματα τα οποία μπορεί να πιάσει η Ερευνητική και να αποφασίσει να καταδικάσει τον οποιονδήποτε αφού έχει το δικαίωμα να διορίζει και ποινικούς ανακριτές με βάση το νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν από τρεις εβδομάδες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «ο κ. Βγενόπουλος μέσω τρίτων τραπεζών, μιας γερμανικής, μιας πορτογαλικής και τριών ελλαδικών τραπεζών διοχέτευαν ρευστότητα στη Μαρφίν Εγνατία όταν ακόμη η τράπεζα ήταν θυγατρική» της Λαϊκής και όχι υποκατάστημα.

Επειδή η ΚΤ είχε κανονισμούς με τους οποίους δεν μπορούσε η Λαϊκή Κύπρου να στέλλει απεριόριστα ποσά στη Μαρφίν Εγνατία, εξήγησε, αναπτύχθηκε ο μηχανισμός μέσω τρίτων τραπεζών, και από τη Λαϊκή Κύπρου γίνονταν καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες και αμέσως μετά γινόταν έμβασμα στη Μαρφίν Εγνατία.

Ανέφερε ότι αυτή η διακίνηση δεν φαινόταν στα βιβλία της ΚΤ και είναι παράνομη βάσει τη Βασιλεία ΙΙ. Το ΑΚΕΛ, είπε, θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει πιθανά αδικήματα και από τη Λαϊκή να προβεί σε διευκρινίσεις με αυτές τις τρίτες τράπεζες.

Είπε ακόμη ότι μετά τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα της Λαϊκής «παρατηρήθηκε μια κάθετη αύξηση στην παροχή κεφαλαίων στη Μαρφίν Εγνατίας, η οποία τους τέσσερις τελευταίους του 2011 ανήλθε στα 6,7 δισ. ευρώ»

Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε γιατί η ΚΤ έδωσε την έγκριση για μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα και γιατί δεν εντόπισε αυτό το μηχανισμό.

Ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει διαλεύκανση και απόλυτη διαφάνεια στα όσα οδήγησαν τον τόπο στην παρούσα οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να επικεντρωθεί η Επιτροπή στα θέματα που αφορούν την ενσωμάτωση της Μαρφιν Εγνατίας στη Λαϊκή, την πώληση των παραρτημάτων

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι η Επιτροπή «ασχολήθηκε κακώς με πάρα πολλά θέματα» και «θα έπρεπε να ασχοληθούμε με διάφορες ενότητες και να εμβαθύνουμε στα θέματα που θα συζητήσουμε», προσθέτοντας ότι διαφωνεί με την άποψη ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αναδεικνύει θέματα.

«Η Επιτροπή έχει καθήκον στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργεί να εμβαθύνει και δεν έχουμε στόχο να κατηγορήσουμε κάποιον και να επέμβουμε στο ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής», ανέφερε.

Ο κ. Σαρίκας είπε ότι αναδείχθηκε σήμερα ότι η Επιτροπή και η Ερευνητική Επιτροπή έχουν αδυναμία να καλέσουν ενώπιον τους κάποιους οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό είτε Κύπριους είτε Ελλαδίτες όπως ο κ. Βγενόπουλος όπως και ο κ. Ορφανίδης», προσθέτοντας ότι «αν αυτοί οι κύριοι δεν παρουσιαστούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ή και της Επιτροπής Θεσμών δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο να ακούσουμε την άποψη όλων, ειδικά του κ. Βγενόπουλου».

Αναφέροντας ότι ο κ. Βγενόπουλος «βγαίνει από διάφορα ΜΜΕ, κατηγορεί διάφορους, λέει διάφορες σκέψεις και απόψεις», ο κ. Σαρίκας είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Βγενόπουλος «θα τολμήσει, δείχνοντας την καλή του διάθεση να έρθει ενώπιον της Ερευνητικής ή της Επιτροπής Θεσμών για να καταθέσει».

Ο κ. Σαρίκας είπε ότι επιβεβαιώνεται η σωστή θέση της ΕΔΕΚ ότι θα έπρεπε να διοριστούν από την αρχή και ποινικοί ανακριτές.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η διαδικασία στην Επιτροπή είναι «χρονοβόρα και χωρίς αποτέλεσμα»», όπως εξελίσσεται και «πρέπει να αναδειχθούν οι πραγματικοί ένοχοι ή όσοι βρίσκονται υπό διερεύνηση», προσθέτοντας ότι «άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν κερδίσει από τη χρεοκοπία των τραπεζών, άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις έρχονται ενώπιον μας στη Βουλή, αποκρύπτουν ουσιώδεις πληροφορίες, όμορφοι και ωραίοι με τις λιμουζίνες τους, την ίδια στιγμή που η κυπριακή οικονομία έχει καταστραφεί και οι Κύπριοι πολίτες δεινοπαθούν».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι βουλευτές, όπως διευκρινίστηκε και από τον Γενικό Εισαγγελέα, αφού καλυπτόμαστε από τη βουλευτική ασυλία έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μην μιλούμε πλέον αόριστα και κάλεσε «οποιονδήποτε έχει οποιανδήποτε πληροφορία για οποιονδήποτε μεγαλοστέλεχο ή μεγαλομέτοχο τράπεζας ο οποίος αξιοποίησε τη θέση του για να μεταφέρει λεφτά στο εξωτερικό ή έκανε την οποιανδήποτε κομπίνα» να δοθεί στο κοινό.

Ο κ. Περδίκης δεσμεύτηκε ότι αν έχει τέτοια πληροφορία θα τη δώσει στο κοινό και πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν έχει μπει ακόμη στη διαδικασία αποκάλυψης των σκανδάλων.

Ανέφερε ότι στο νόμο περί εκκαθάρισης χρεοκοπημένης τράπεζας οι πρώτοι που πληρώνουν είναι αυτοί που ευθύνονται και ότι στην περίπτωση της εξυγίανσης οι πρώτοι που πλήρωσαν είναι οι μικροκαταθέτες και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μεγάλο σκάνδαλο και αδικία.

Ο κ. Περδίκης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να είναι πιο συγκεκριμένοι και απαιτητικοί σε αυτούς που προσκαλούν και οι οποίοι απέτυχαν και σήμερα να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις».

«Φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει μια λεόντιος συμφωνία για την παραχώρηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, ότι γνώριζαν για τον ELA και δεν ενημέρωσαν τη Βουλή, ότι υπήρχαν δυνατότητες για να εκφύγουν καταθέσεις από την Κύπρο ακόμη και τις μέρες που ήταν κλειστές οι τράπεζες», κατέληξε.