Δυσκολότερη η εκλογή CEO από αυτήν του Πάπα

Η Τράπεζα Κύπρου χρειάζεται άμεσα έναν χαρισματικό ηγέτη με όραμα, πρόγραμμα και δυναμισμό, δήλωσε σήμερα από το βήμα του 45ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΤΥΚ ο Πρόεδρός της Λοΐζος Χατζηκωστής, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα που περνά είναι καταστροφική και για την ίδια την τράπεζα αλλά και για την οικονομία του τόπου.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε εκτενώς στις προειδοποιήσεις της ΕΤΥΚ τα τελευταία χρόνια για τον τραπεζικό τομέα και στο γεγονός ότι αγνοήθηκαν, καθώς και στις προσπάθειες που κατέβαλε η οργάνωση για κατάργηση των μπόνους των τραπεζών για τα οποία υπάρχει ακόμη αδιαφάνεια.

Αναφερόμενος στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι η νέα Τράπεζα Κύπρου «για να έχει ελπίδες επιβίωσης πρέπει το συντομότερο να προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση του προσωπικού, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, αρχικά κατά 20%», προσθέτοντας ότι φυσικά θα χρειαστούν και άλλα μέτρα.

Αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή το διορισμό του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή  στην Τράπεζα Κύπρου, είπε, αναφέροντας ότι «φαίνεται ότι ο Πάπας στη Ρώμη εξελέγη πιο εύκολα».  Τα συμφέροντα εκεί, πρόσθεσε, «δεν θα είναι τόσο βαθιά και πολυδιάστατα».

Κάλεσε «την Αρχή εξυγίανσης μαζί με κάθε άλλο αρμόδιο, το συντομότερο να προχωρήσουν στο διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου». Κάθε μέρα ακυβερνησίας, είπε, «αποδυναμώνει την Τράπεζα και την οδηγεί στην καταστροφή».

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα των τραπεζικών υπαλλήλων να αποδεχθούν μειώσεις, λέγοντας την ίδια ώρα ότι δεν βλέπουν να υπάρχουν πρωτοβουλίες από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε και στα ταμεία προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, λέγοντας ότι η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη «δεν είναι αυτό που αναμέναμε με βάση τις διαβεβαιώσεις για πλήρη κάλυψη των ταμείων προνοίας όπως ήταν και η πρόταση που συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ, η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές παραμέτρους, όπως το γεγονός ότι τα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων της Λαϊκής ήταν παγιδευμένα στο 100% του κεφαλαίου της Λαϊκής, χωρίς τη θέλησή τους και παράνομα, και ότι ενώ οι υπάλληλοι αφυπηρετούν στα 60 τους η σύνταξή τους δίνεται στα 65 ή 67 τους χρόνια.

Ο κ. Χατζηκωστής ευχαρίστησε πάντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής για την δέσμευσή τους να προστατεύσουν τα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων.

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηκωστής είχε εκφράσει την επιθυμία του να μην διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του Προέδρου της ΕΤΥΚ. Ωστόσο επειδή δεν υποβλήθηκε άλλη υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, μετά από έκκληση των μελών της ΕΤΥΚ αποφασίστηκε να παραμείνει στη θέση αυτή για ακόμη μια θητεία.