Δρ Πέτρος Καραγιάννης: «Χωρίς ένα οριζόντιο lockdown δεν πρόκειται να ρίξουμε τα κρούσματα»

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η Κύπρος καταγράφοντας χθες για τρίτη μέρα τετραψήφιο αριθμό νέων λοιμώξεων.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι δε θα πρέπει να μας ξενίσει ακόμα κι αν «ακουμπήσουμε» τα 1.500 κρούσματα την ημέρα. «Τις τελευταίες 4 ημέρες έχουμε ξεπεράσει τις 4.000 κρούσματα, ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στην κοινότητα.»

Ο Καθηγητής προσέθεσε ότι θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να βοηθήσουμε όλοι την κατάσταση. «Χωρίς ένα οριζόντιο lockdown δεν πρόκειται να ρίξουμε τα κρούσματα με τα γατοπατήματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή…» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι χρειάζεται κάτι δραστικό για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα.

Πέτρος Καραγιάννης: «Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα πλέον να μη μας ξενίσει αν δεν ακουμπήσουμε και 1.500 κρούσματα την ημέρα. Αν δεν έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει σε ποια δεινή θέση βρισκόμαστε, θα το δούμε αυτό πολύ πολύ σύντομα.»

Αναφορικά με τους χώρους συγχρωτισμού ο Καθηγητής είπε ότι σύμφωνα με εξετάσεις που έγιναν σε τέτοια σημεία μπορεί να έμπαιναν ακόμη και 5 ή 10 άτομα που ήταν θετικά. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η κατοχή SafePass τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Ερωτηθείς για την κατάργηση των δωρεάν rapid tests, απάντησε ότι θα βρεθεί ξανά σήμερα στο τραπέζι του Υπουργικού και ίσως υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. «Με τέτοιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά πώς θα μπορέσουμε να επιτηρήσουμε επιτυχώς και να εντοπίσουμε θετικά κρούσματα έγκαιρα αν δε κάνουμε πολλά γρήγορα τεστ;» διερωτήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 11:00 το πρωί προκειμένου να «κλειδώσουν» νέα μέτρα προς περιορισμό της ευρείας διασποράς της πανδημίας.