Δρ Βουγιούκας: Νέες εξελίξεις για ογκολογικές παθήσεις εγκεφάλου

Η νέα νευροχειρουργική μέθοδος Brainpath, για την αφαίρεση όγκων και ενδοεγκεφαλικών αιμορραγιών στο κεφάλι, προσφέρει σημαντική μείωση των σοβαρών περί- και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου Brainpath, που προσφέρει επίσης πολλαπλά οφέλη για ασθενείς και γιατρούς, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Εταιρείας Νευροχειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Η νέα μέθοδος δίνει την δυνατότητα συγκεκριμένες νευροχειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου, με την βοήθεια νευροπλοηγου (navigation), να γίνονται πλέον μέσα από οπή μόλις 1,5 εκατοστών!

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην νευροχειρουργική τεχνική και ιδιαίτερα στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική , με την οποία αντιμετωπίζονται αγγειακές και ογκολογικές παθήσεις του εγκεφάλου» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan κ. Βασίλειος Βουγιούκας, ο οποίος εφαρμόζει τη νέα μέθοδο στην Ελλάδα και συνεχίζει.

«Η νέα μέθοδος Brainpath με η χρήση του ενδοσκοπίου αλλά και του νευροπλοηγού (navigation) δίνει την δυνατότητα στον άρτια εκπαιδευμένο νευροχειρουργό να αντιμετωπίσει παθήσεις του εγκεφάλου με σημαντικά μειωμένη τη νοσηρότητα, δηλαδή τα προβλήματα και τις επιπλοκές που σχετίζονται με την χειρουργική πράξη».

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς η δίνει την δυνατότητα στον νευροχειρουργό να αφαιρεί εν τω βάθυ παθολογίες (όγκους, αιμορραγίες) του εγκεφάλου μέσα από οπή που δεν ξεπερνά τα 1,5 εκατοστά και αλλοιώνει ελάχιστα τον υποκείμενο εγκεφαλικό ιστό. Η τεχνική με το σύστημα Brainpath στηρίζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κύλινδρο ο οποίος με την βοήθεια του νευροπλοηγού φτάνει στον επιφανειακό φλοιό του εγκεφάλου ακριβώς πάνω από τον όγκο η την αιμορραγία.

Μέσα απ αυτόν τον μικρό κύλινδρο που εχει διάμετρο 1,5 εκατοστά και με την χρήση μικροσκοπίου, ενδοσκοπίου η ακόμα και εξοσκοπίου αφαιρείτε ο όγκος ή η αιμορραγία χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία των παρακείμενων ιστών.

«Τα πρώτα αποτελέσματα σε ασθενείς με εγκεφαλικούς όγκους και αιμορραγίες που κάναμε στην Ελλάδα ήταν θετικά» εξηγεί ο κ Βουγιούκας και προσθέτει «καταγράφηκε σημαντική μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με την χειρουργική παρέμβαση. Οι ασθενείς είχαν λιγότερο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση και μειώθηκε σημαντικά το κόστος νοσηλείας. Δεν υπήρξε νευρολογική επειδείνωση σε κάποιο περιστατικό».

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου Brainpath, οι νευροχειρουργοί σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρουν ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τους ασθενείς, καθώς ανοίγονται νέες σελίδες στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής εγκεφαλικών παθήσεων

Η συγκεκριμένη μέθοδο δίνει την δυνατότητα στο νευροχειρουργό να προσεγγίζει βλάβες του εγκεφάλου ακόμα και σε πολύ δύσκολα σημεία μέσα από ένα ελάχιστο χειρουργικό τραύμα αφήνοντας τις λειτουργικά σημαντικές δομές του εγκεφάλου ανέπαφες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονταν για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκεφαλικών παθήσεων τα οφέλη για ασθενείς είναι πολλά. Συγκεκριμένα η νέα μέθοδος προσφέρει στους ασθενείς:

Μείωση πιθανότητας νευρολογικών επιπλοκών

Μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων

Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο

Μικρότερη νοσηλεία

Γρήγορη ανάρρωση

Σύντομη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Σημαντική μείωση του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία