Δραματική κατάθεση του ανώτερου υπαστυνόμου Ιάκωβου Ιωάννου για τους νεκρούς στο Μαρί

Σε δραματικό τόνο, ο ανώτερος υπαστυνόμος Ιάκωβος Ιωάννου, περιέγραψε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τη στιγμή που αντίκρυσε τα πτώματα του φίλου του Σπύρου Ταντή αλλά και πυροσβεστών και ανδρών της Εθνικής Φρουράς, δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.

Είχε ξεκινήσει, είπε, λίγο πριν,  μαζί με άλλους συναδέλφους του ξ να πάνε στη Ναυτική Βάση για να διερευνήσουν «τις συνθήκες πρόκλησης της πυρκαγιάς». Στο δρόμο έμαθαν για τη φωτιά, ότι εκκενώθηκε η βάση και είχε ειδοποιηθεί η Εθνική Φρουρά για την κατάσβεση σε 98 εμπορευματοκιβώτια. Ένα μόλις χιλιόμετρο περίπου από τη Χοιροκοιτία και γύρω στις 05.50 «άκουσα υπόκωφη μεγάλη έκρηξη προς την κατεύθυνση της Ναυτικής Βάσης και μπροστά μου είδα τεράστιο μαύρο καπνό να υψώνεται σε μεγάλο ύψος σε σχήμα μανιταριού και αμέσως σκέφτηκα ότι θα έγινε κάποια έκρηξη στη Βάση».

Σε όλο το δρόμο φαινόταν το κακό που είχε συμβεί…. κλαδιά δέντρων, μεταλλικά θραύσματα, πέτρες και χώματα. Είχαν ήδη αρχίσει να φτάνουν ασθενοφόρα,αξιωματικοί της Ε. Φ και ο υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους. Λίγο αργότερα,  γύρω στις 06.30 έφτασε επί τόπου ο τέως αρχηγός της Ε.Φ.αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Μπήκαν μέσα μαζί με πυροτεχνουργού και είδαν «το πτώμα ενός ανδρός της Πυροσβεστικής, το οποίο αναγνώρισα ως τον Σπύρο Τταντή, τον οποίο γνώριζα. Πιο κάτω από τον Τταντή υπήρχαν διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη, ένα άλλο κατεστραμμένο αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής και στο γύρω χώρο του τέσσερα αρτιμελή πτώματα ανδρών της Ε.Φ και δύο ανθρώπινα κάτω άκρα διαμελισμένα από τους μηρούς. Κάτω από το ύψωμα υπήρχε άλλο κατεστραμμένο αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής, στη θέση του οδηγού ένα καμένο πτώμα, σε ένα χωράφι άλλα τρία πτώματα ανδρών και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο της Ε. Φ».

 Ο  μάρτυρας κατέθεσε πως από το πρώτο τηλεφώνημα που πήρε όταν βρισκόταν στο σπίτι του αντιλήφθηκε πως «η φωτιά ήταν υπό τον έλεγχο της ΕΜΑΚ, ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και πως η φωτιά είχε σβήσει και θα πηγαίναμε να διερευνήσουμε τα αίτια της. Ωστόσο όταν φτάσαμε στη Ναυτική Βάση αντιλήφθηκε ότι τελικά δεν είχε γίνει εκκένωση αφού είδα αρκετούς στρατιώτες να βρίσκονται κοντά στην πύλη της Βάσης».

 Νωρίτερα είχε καταθέσει η επικελευστής Γαλάτεια Γεωργίου, η οποία κατά εργαζόταν ως Γραμματέας του Διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη στη ναυτική βάση στο Μαρί, η οποία ανέφερε ότι είχε πληροφορηθεί χωρίς όμως να δει ,ότι στο χώρο της ναυτικής βάσης υπήρχε ένα διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο.

Ο Διονύσης Διονυσίου, που υπηρετούσε στο Τμήμα Γ2 του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά θέματα Μέσης Ανατολής και Αφρικής, κατέθεσε  ότι ενημερώθηκε για το πλοίο από τα ΜΜΕ και ότι λόγω της διαβάθμισης του θέματος δεν ενημερώθηκε επίσημα για το φορτίο του πλοίου.