Χριστόφιας προς Μπαρόζο: Η ζημιά να μη χρεωθεί στον κυπριακό λαό

«Μία δίκαιη λύση»… έτσι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του κυπριακού δημόσιου χρέους το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που οφείλεται στη ζημιά από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για ποσό της τάξης τω 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει «ανάσα» στην κυπριακή οικονομία.

Το αίτημα διατυπώθηκε σε επιστολή του κ. Χριστόφια προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τον απολογισμό της κυπριακής προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο κ. Χριστόφιας  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπογραφεί το μνημόνιο από τη νέα κυβέρνηση, αν και ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να το υπογράψει, με τον όρο να υπάρξει κατάληξη στο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται άμεσα…«Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε τις ευθύνες μας. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου, αλλά πρέπει να καταλήξουμε στο ποσό…Συζητάμε από τον Ιούνιο, έχουμε καταλήξει, όμως η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς».

Η Κύπρος, τόνισε ο κ.  Χριστόφιας έχει λάβει όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά  μέτρα αλλά και εκείνα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και μόνος σκόπελος παραμένει το θέμα των τραπεζών και το κεφάλαιο που θα χρειαστούν, αλλά και που θα κάνει το χρέος βιώσιμο ή μη.