Κύπρος: Στο 3% οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Δράσεις για την πρόληψη

Οκτώ γυναίκες κάθε χρόνο πεθαίνουν στην Κύπρο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ασθένεια που ευθύνεται για το 3% των θανάτων στο γυναικείο πληθυσμό. Στην Ευρώπη παρουσιάζονται ετησίως 60.000 περιστατικά και οι θάνατοι ανέρχονται σε ποσοστό 30.000. Και η ανάγκη για πρόληψη εμφανίζεται ακόμη πιο σημαντική.

Συνεχίζεται και φέτος η προσπάθεια από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) για διαφώτιση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, εν όψει της 7ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), εξαγγέλθηκε η συνέχιση του παγκύπριου προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 και όπως είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ Άννα Αχιλλεούδη «το γεγονός ότι, κατά τα τελευταία δύο έτη, αρχίζουν να εντοπίζονται περισσότερα προκαρκινικά περιστατικά».

Στόχος του υπουργείου Υγείας , είπε η υπουργός Ανδρούλα Αγρότου, είναι το 2013 να λύσει το θέμα των καταλόγων αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια, δίδοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό για πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης αυτής.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από έναν ιό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο, τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και αφορά και τα δυο φύλα, μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο και να τύχει έγκαιρης διάγνωσης με το τεστ Παπανικολάου.