Διυπουργική σύσκεψη εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ευρεία υπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα τη Δευτέρα, πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για τις προτάσεις – αγκάθια του ΟΟΣΑ, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως έκανε γνωστό κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας πριν την έναρξη της σύσκεψης, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε ότι «στόχος είναι ο συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι με κοινή γραμμή για την τρόικα». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Στη σύσκεψη, μετέχουν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.