Λάρνακα: αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες αλλά και το κοινό

Στην έκθεση «Πανόραμα Ελλάδα-Κύπρος» που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 15 και 16 Φεβρουαρίου συμμετείχε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, σε συνεργασία με ξενοδόχους της επαρχίας Λάρνακας.

Είναι η πρώτη φορά που η Λάρνακα, με δικό της περίπτερο, συμμετείχε στη συγκεκριμένη έκθεση, στην οποία συμμετείχαν οι κυριότεροι διοργανωτές ταξιδιών των σκανδιναβικών χωρών και, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, «η έκθεση ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και την Κύπρο με στόχο την ενημέρωση των ταξιδιωτικών πρακτόρων στη Σουηδία”.

“Της έκθεσης προηγήθηκαν συναντήσεις μεταξύ τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο με τοπικούς φορείς», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Φλωρεντιάδου ανέφερε ότι «υπήρξε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τη Λάρνακα τόσο από τους τουριστικούς πράκτορες όσο και από το κοινό, και έγινε πολύ καλή δουλειά”.

“Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον της σκανδιναβικής αγοράς για την καλοκαιρινή περίοδο είναι μεγάλο, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρους αριθμούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις είναι πολύ καλές για τις κρατήσεις από τις σκανδιναβικές αγορές και αναμένουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον επόμενο μήνα, ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν υπάρχει ένα προβάδισμα στην προτίμηση των Σκανδιναβών για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν και οι αριθμοί των τουριστών που τελικά θα επιλέξουν την Κύπρο για τουριστικό προορισμό».

Σε ερώτηση εάν οι κρατήσεις επηρεάζονται από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη γενικά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας απάντησε πως «οι πρώτες ενδείξεις που είχαμε από την Ευρώπη δεν ήταν οι καλύτερες”.

“Φαίνεται ότι η Κύπρος έχει υστερήσει κάπως στις κρατήσεις για πακέτα διακοπών, από κάποιες μάλιστα χώρες η μείωση αυτή ανέρχεται μέχρι και το 30%, αριθμός που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικός για το νησί μας αναφορικά με την καλοκαιρινή περίοδο του 2014», είπε.

Εξήγησε ότι «οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά είναι ελαφρώς μεν μειωμένες, ωστόσο πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά τα πράγματα θα βελτιωθούν”.

“Αναφορικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύουμε ότι απλώς θα σημειωθεί μια μικρή καθυστέρηση στις κρατήσεις για την Κύπρο», είπε και σημείωσε πως «ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα διορθωθούν και θα έχουμε τελικά ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με τη ρωσική αγορά, η κ. Φλωρεντιάδου είπε πως «ευελπιστούμε στην άνοδο των κρατήσεων από τη χώρα αυτή, η οποία δείχνει να έχει καλές προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι».

Σε ερώτηση για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, δεδομένου ότι υπάρχουν καλύτερες προσφορές, είπε πως «οι κρατήσεις αυτές συνήθως γίνονται για τον ίδιο μήνα οπότε δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή στους προγραμματισμούς των ξενοδόχων”.

“Οι κρατήσεις που αναμένεται να έχουμε για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες είναι προγραμματισμένες διακοπές που γίνονται μέχρι και έξι μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού», σημείωσε.

Είπε, επίσης, πως «αρκετές χώρες της Ευρώπης μαστίζονται το τελευταίο διάστημα από έντονες βροχοπτώσεις, χιόνια και γενικά από έντονα καιρικά φαινόμενα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι κάτοικοι των χωρών αυτών θα αποφασίσουν πιο εύκολα να ξεφύγουν από τον βαρύ χειμώνα με προορισμό μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Κύπρος, και θεωρούμε ότι αυτό θα λειτουργήσει γενικά υπέρ της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας».

Σε ερώτηση κατά πόσον με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου όλα τα ξενοδοχεία της Λάρνακας θα είναι σε πλήρη λειτουργία, απάντησε πως «δύο ξενοδοχεία κάνουν προς το παρόν ανακαινίσεις, αλλά θα είναι καθόλα έτοιμα για την καλοκαιρινή περίοδο”, προσθέτοντας ότι “όλα τα ξενοδοχεία θα είναι ανοικτά για να υποδεχθούν τις χιλιάδες τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν και φέτος την Κύπρο για τις διακοπές τους».