Διευκρίνηση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Λευκωσίας

Ανακοίνωση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

“Αναφορικά με ανάρτηση πολίτη σε σελίδα Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με επίσκεψή του στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με την έφηβη κόρη του, ως Διεύθυνση του ΤΑΕΠ επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα εξής όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται κατά την προσκόμιση των ασθενών στα ΤΑΕΠ:

Οι ασθενείς προσέρχονται και εγγράφονται άμεσα στη λίστα αξιολόγησης των περιστατικών. Ακολούθως, έμπειρος νοσηλευτής προβαίνει σε αξιολόγηση εκάστου περιστατικού και στη συνέχεια γίνεται η διαλογή για εξέταση από τους επί καθήκοντι ιατρούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Στην προκειμένη περίπτωση και μετά από έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πολίτης δεν ακολούθησε τη νενομισμένη διαδικασία κατά τη μεταφορά της κόρης του στο ΤΑΕΠ, αφού σύμφωνα με τα αρχεία δεν φαίνεται να έγινε εγγραφή ούτε να έτυχε αξιολόγησης από το νοσηλευτικό προσωπικό. Με δική του ευθύνη, ο πατέρας επέλεξε να μην ακολουθήσει τη διαδικασία και να αποχωρήσει από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πριν η κόρη του εξεταστεί από το προσωπικό του ΤΑΕΠ.

Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση και την ανησυχία του πατέρα για την υγεία του παιδιού του, όπως και κάθε άλλου πολίτη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας και επισκέπτεται τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, ωστόσο θα ήταν αντιδεοντολογικό και θα αντέβαινε στην ιατρική πρακτική που εφαρμόζεται παγκόσμια εάν παραβλέπαμε το Πρωτόκολλο και προχωρούσαμε σε διαφορετική προσέγγιση.

Το προσωπικό των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά, μεγάλος αριθμός των οποίων δεν αξιολογούνται ως επείγοντα. Με την ευκαιρία αυτή, και για ακόμη μια φορά, απευθύνουμε έκκληση στο κοινό να προσέρχεται στα ΤΑΕΠ για εξέταση μόνο σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού.”