Διατροφή και κατάθλιψη: Τι πρέπει να τρώτε περισσότερο

Για να είμαστε υγιείς, πρέπει να νιώθουμε καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη. Χαρακτηρίζεται από την κακή διάθεση, την έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, την αισθητή απώλεια βάρους ή αύξηση του βάρους, την κόπωση, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τις αρνητικές σκέψεις, με τα συμπτώματα να διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη θεωρείται απειλητική για τη ζωή, καθώς ο πάσχων ενδέχεται να ταλαιπωρείται από αυτοκτονικές σκέψεις.

Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο στο να πάθει ένα άτομο κατάθλιψη.

Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης, της απώλειας αγαπημένου προσώπου, μιας αλλαγής στη ζωή, του κοινωνικού περιβάλλοντος, των γεγονότων της ζωής. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά δηλαδή από την περίοδο που ξεκίνησε η κρίση, τα κρούσματα της κατάθλιψης μεταξύ του πληθυσμού, ανεξάρτητα από φύλο ή ηλικία έχουν αυξηθεί, αφού η οικονομική ύφεση επέφερε τεράστιες αλλαγές στις ζωές των περισσότερων Ελλήνων.

Οταν, όμως, η κατάθλιψη διαρκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το άτομο χρειάζεται βοήθεια, καθώς ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί πια σωστά.

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής) συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος, την αϋπνία και την κούραση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι δύσκολο να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση, έχουν αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και συχνά δεν έχουν κίνητρα και είναι επιρρεπείς σε αϋπνία, σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα οφέλη από τη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία είναι γνωστά, αλλά υπάρχει ένας άλλος σημαντικός τομέας για να εξεταστεί κι αυτός δεν είναι άλλος από τη διατροφή.

Τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη, περιγράφονται παρακάτω:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που απαιτούνται για την κατασκευή νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου, καθώς και των θέσεων υποδοχέων των νευροδιαβιβαστών όπως είναι η σεροτονίνη.

Η έρευνα έχει δείξει ότι άτομα με κατάθλιψη φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τρώτε περισσότερο: Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Σπόροι λιναριού και καρύδια είναι επίσης καλές πηγές.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας από την τροφή και οι βιταμίνες που ανήκουν σ’ αυτό θεωρούνται ως αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η νιασίνη (Β3), η πυροδοξίνη (Β6) και το φυλλικό οξύ (Β9) δουλεύουν μαζί με το αμινοξύ τρυπτοφάνη για να παράγουν τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.

Τρώτε περισσότερο: Οσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αυγά, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και γάλα.

Τρώτε λιγότερο: Επεξεργασμένα δημητριακά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τρυπτοφάνη

Η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, κατασκευάζεται στο σώμα χρησιμοποιώντας το αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία πρέπει να παρέχεται μέσω της διατροφής. Η τρυπτοφάνη είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να κοιμηθεί κάποιος.

Τρώτε περισσότερο: Απαχο κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, καστανό ρύζι, ψάρι, γάλα, αυγά, τυρί, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, μπιζέλια, κολοκύθα, πατάτα, καλαμπόκι και σπανάκι.

Ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, κλπ. μαζί με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και βοηθούν να κρατηθεί η κατάθλιψη μακριά.

Δείτε ποιες είναι οι 5 τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη

1. Ξηροί καρποί: Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και μαγνησίου που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που κάνει τον εγκέφαλο να «νοιώθει καλά».

2. Πράσινο Τσάι: Παρά την καφεΐνη, η Λ-θεανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι φαίνεται να είναι βαθιά χαλαρωτικό και έχει μια ηρεμιστική επίδραση που διαρκεί μέχρι και 8 ώρες.

3. Ωμό σκόρδο: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κόπωσης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το σκόρδο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου μεταξύ των τροφών.

4. Αβοκάντο: Εκτός από το να είναι η υψηλότερη πηγή τρυπτοφάνης, το αβοκάντο είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και των φιλικών για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

5. Λιπαρά ψάρια: Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα ψάρια είναι γνωστά ως «τροφή του εγκεφάλου». Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, περιέχουν το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA, που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποιότητα της μεμβράνης και την λειτουργία των νεύρων της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Αρκετά προϊόντα της φύσης, όπως το μήλο, τα μούρα, το σταφύλι, το κρεμμύδι και το πράσινο τσάι περιέχουν φυτικά συστατικά που μπλοκάρουν το ένζυμο ΜΑΟ ώστε να μην «κατατρώει» τους πολύτιμους νευροδιαβιβαστές. Αντίστοιχη επίδραση παρατηρείται και από μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η ρίγανη, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να παρατηρηθεί σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία μέσω της διατροφής, πρέπει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να φτάνει τις 7 μερίδες ημερησίως.