Διαμαρτυρία Ομήρου στον Σουλτζ για προκλητικές αναφορές της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου απήυθυνε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ επιστολή διαμαρτυρίας, με αφορμή τουρκικές αναφορές στην Κύπρο στο κείμενο της τουρκικής θέσης, που παρουσιάστηκε κατά την πρόσφατη, 52η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, τις απαράδεκτες και προκλητικές αναφορές της Τουρκίας στην Κύπρο ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου», καθώς και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ως ούτω καλούμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», την παράνομη και αποσχιστική οντότητα, η οποία, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής, εγκαθιδρύθηκε και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται, επίσης, στην άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, και να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσής της με την ΕΕ έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, επισημαίνοντας και το πρόσφατο παράδειγμα της αναφοράς της Κύπρου στο νέο τουρκικό ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης θεωρήσεων ως «ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου».

Καυτηριάζοντας τον τουρκικό χαρακτηρισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «εκλιπούσας», ο κ. Ομήρου σημειώνει ότι το γεγονός αποτελεί τρανή απόδειξη της κακής πίστης και αρνητικής στάσης της Τουρκίας, ειδικότερα σε περίοδο κατά την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και η προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ στην ολότητά της, όπως επίσης και η αδιαφορία της γείτονος χώρας προς τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του σχέσεών της με την Ένωση.