Ο Υπουργός Άμυνας εξήγγειλε αποφάσεις για την εφεδρεία

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αμυνας η οποία συγκλήθηκε για πρώτη φορά και στην οποία παρευρέθησαν οι ηγεσίες του Συνδέσμων Εφέδρων και Αποστράτων Αξιωματικών – αποφασίστηκε μεταξύ άλλων όπως οριστεί μόνιμος σύνδεσμος των Εφέδρων και Απόστρατων Αξιωματικών με το Υπουργείο.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών και οι Παγκύπριοι Σύνδεσμοι Εφέδρων Καταδρομέων, Αποφοίτων Στρατονομίας, Εφέδρων Πυροβολικού και Εφέδρων Τεθωρακισμένων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης o Υπουργός χαρακτήρισε την σύσκεψη ως πολύ παραγωγική και ιδιαίτερα χρήσιμη.
“Η σημερινή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια των κατ ΄ ιδίαν συναντήσεων που είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε με τον κάθε σύνδεσμο ξεχωριστά και αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του στόχου που από την αρχή είχαμε θέσει για αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης που υπάρχει στις τάξεις των εφέδρων, ως επίσης βεβαίως και των απόστρατων αξιωματικών”, σημείωσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα.

– Ορίζεται μόνιμος σύνδεσμος των Εφέδρων και Απόστρατων Αξιωματικών με το Υπουργείο. Δηλαδή, έχει οριστεί ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της άμεσης και συνεχούς επαφής με τους Συνδέσμους για οποιοδήποτε θέμα και για σκοπούς αλληλοενημέρωσης.

– Καθιερώνεται ανά τρίμηνο σύσκεψη με τις ηγεσίες των Συνδέσμων, για ανασκόπηση θεμάτων που αφορούν ειδικά την εφεδρεία και ευρύτερα θέματα ενδιαφέροντος.

– Το Υπουργείο θα συνδράμει στη συμμετοχή των Συνδέσμων σε διεθνή συνέδρια και δραστηριότητες. Παράλληλα θα υπάρχει συνδρομή του Υπουργείου για φιλοξενία ανάλογων διοργανώσεων στην Κύπρο.

– Θα μελετηθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Συνδέσμων στο κοινωνικό και εθελοντικό έργο της Εθνικής Φρουράς.

– Οι Σύνδεσμοι θα υποβάλουν προτάσεις στην επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του θεσμού της εφεδρείας με στόχο από τη μια τη βελτίωση της εκπαίδευσης και από τη άλλη, της μείωσης της άσκοπης σπατάλης χρόνου κατά τις παρουσιάσεις.

– Στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή αφιερωμένη στην εφεδρεία.

Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, είπε ο Υπουργός, ότι η Άμυνα της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφεδρεία και απαιτείται συλλογική προσπάθεια όλων για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο και την αποστολή μας.

Εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της πολιτείας για την διαχρονική, σταθερή και ανιδιοτελή προσφορά των Απόστρατων Αξιωματικών και των Συνδέσμων Εφέδρων στην Εθνική Φρουρά και στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα».

Εκ μέρους όλων των Συνδέσμων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών Κύπρος Μάνουλος, είπε πως “χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που είχε ο Υπουργός να συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη σήμερα στα γραφεία του Υπουργείου”.

Διαχρονικά, σημείωσε, ο Σύνδεσμος των Εφέδρων Αξιωματικών, αλλά και οι Σύνδεσμοι Εφέδρων όλων των όπλων και σωμάτων της Εθνικής Φρουράς, για δεκαετίες τώρα, είναι δίπλα από την Εθνική Φρουρά και από το Υπουργείο Άμυνας – στηρίζουν εθελοντικά, χωρίς κανένα κέρδος την άμυνα του τόπου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

“Δεν έχουμε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε πολιτικές φιλοδοξίες. Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας από το πόστο που μας έχει εμπιστευτεί. Δηλαδή από τις επάλξεις του αγώνα, από την πρώτη γραμμή του μετώπου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάνουλος εξέφρασε τέλος ευχαριστίες για τα αποτελέσματα της σύσκεψης αυτής και “ειδικά ευχαριστούμε διότι έχει θεσμοθετηθεί αυτή η επαφή των οργανώσεων των Εφέδρων με το Υπουργείο Άμυνας πάνω σε τακτή βάση”.