Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ελέω… Μαρί

Οι διαδοχικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες, σε κατοικημένες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου είναι ενδεχομένως απότοκο της έκρηξης στο Μαρί και της καταστροφής του σταθμού του Βασιλικού, δήλωσε  ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Κώστας Γαβριηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι βλάβες αυτές έχουν εντοπιστεί και έχουν ήδη επιδιορθωθεί.

Όπως είπε ο κ. Γαβριηλίδης οι μηχανές αυτές πρόσφατα μπήκαν σε λειτουργία, σημειώνοντας πως είναι από τις τελευταίες μηχανές, που μπήκαν σε λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι βλάβες που παρουσιαστήκαν είναι πιθανόν να είναι απότοκο της καταστροφής του Ιούλη του 2011. Οι βλάβες έχουν εντοπιστεί και επιδιορθωθεί»,  είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν γνωρίζει γιατί σημειώθηκαν μαζικά τόσες βλάβες, αφού όπως είπε δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να μπορεί να καταγράψει τα αίτια μαζικών βλαβών.

Εξήγησε πως σημειώθηκαν τέσσερα περιστατικά, δύο την περασμένη Παρασκευή, ένα την περασμένη Κυριακή και ένα την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας πως τα τέσσερα περιστατικά αφορούσαν βλάβη σε δύο μηχανές.

Διευκρίνισε ακόμα ότι τα περιστατικά δεν είχαν σχέση μεταξύ τους και ότι κάθε περιστατικό ήταν διαφορετικό από το προηγούμενο.

Επίσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ ανέφερε πως το πρόγραμμα προστασίας των μηχανών αυτών λειτούργησε σωστά, βγάζοντας εκτός λειτουργίας τις μηχανές, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια λειτούργησε σωστά το σύστημα υποσυχνότητας, η δουλειά του οποίου είναι να βγάζει εκτός λειτουργίας επιλεγμένα καλώδια και εναέριες γραμμές.

«Δηλαδή», είπε, «η μηχανή βγήκε σωστά η μηχανή για να μην πάθει ζημιά, στη συνέχεια υπάρχει το σύστημα υποσυχνότητας, το οποίο βγάζει εκτός υπόγεια καλώδια και εναέριες γραμμές, ούτως ώστε να αποφευχθεί ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος».

Είπε πως αν το εφεδρικό σύστημα (σύστημα υποσυχνότητας), που διαθέτει η ΑΗΚ, δεν λειτουργούσε σωστά «αυτό θα οδηγούσε σε ολική κατάρρευση του συστήματος, δηλαδή θα έσβηναν τα πάντα».

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως στη συνέχεια τέθηκαν σε λειτουργία οι αεριοστρόβιλοι, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο σταθμό της Μονής και στο σταθμό του Βασιλικού και στα πέντε λεπτά άρχισε η αποκατάσταση της παροχής.

Ερωτηθείς εάν μετά από την έκρηξη στο Μαρί αποκαταστάθηκε πλήρως ο σταθμός του Βασιλικού, ο κ. Γαβριηλίδης διαβεβαίωσε πως η αποκατάσταση έχει γίνει και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, διερωτήθηκε αν όταν επιδιορθώνεις κάτι, μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι είναι όλα εντάξει.

«Πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη. Βεβαίως φτιάχτηκε όπως έπρεπε να φτιαχτεί και μπορούσε αυτές οι βλάβες που συνέβηκαν, να συνέβαιναν και χωρίς την καταστροφή του Βασιλικού. Δεν το ξέρουμε αυτό. Κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά δεν μπορεί να είσαι ποτέ σίγουρος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι η ΑΗΚ διαθέτει εξαίρετο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο μέχρι τώρα, έκανε ότι μπορούσε, για την αξιοπιστία του συστήματος του οργανισμού.

Έκανε λόγο για «κακομαθημένους» ή «καλομαθημένους» πελάτες της ΑΗΚ, αφού όπως είπε παραπονιούνται με την παραμικρή διακοπή.

«Θα έλεγα», είπε, «ότι οι πελάτες είναι σε εισαγωγικά κακομαθημένοι ή καλομαθημένοι. Τους καλομάθαμε γι’ αυτό και παραπονιούνται με τη παραμικρή διακοπή. Η ΑΗΚ βρίσκεται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα και είχε ένα από τα καλύτερα ιστορικά παγκόσμια σε διαφορά σε σχέση με το χρόνο που μένουν οι πελάτες της εκτός παροχής».