Διάταγμα κράτησης σε 4 πρόσωπα για εικονικά δάνεια από ΣΠΕ Λεμεσού

Δικαστικό διάταγμα κράτησης εναντίον 4 προσώπων για εικονικά δάνεια από ΣΠΕ Λεμεσού

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης για χρονική περίοδο έξι ημερών, εναντίον τεσσάρων προσώπων, συγκεκριμένα εναντίον τριών γυναικών ηλικίας 42, 59 και 62 ετών και ενός άνδρα 51 ετών, για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης που αφορά στα πιο κάτω αδικήματα:

1. Συνωμοσία προς διάπραξης κακουργήματος,

2. Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος,

3. Συνωμοσία προς καταδολίευση,

4. Απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις,

5. Εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις,

6. Τήρηση ψευδών λογαριασμών,

7. Πλαστογραφία / Κυκλοφορία πλαστών εγγράφων και

8. Αδικήματα κατά παράβαση του νόμου περί συγκάλυψης, έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού.

Όπως λέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου από τον ανακριτή της υπόθεσης, σύμφωνα με την καταγγελία, η 58χρονη επιχειρηματίας από τη Λεμεσό σύναψε δέκα πιστωτικές διευκολύνσεις συνολικού ύψους 826.964 ευρώ με εικονικά δάνεια και εικονικά πρόσωπα, ενώ είχε συνεργό 62χρονη πρώην γραμματέα.

Ο 49χρονος και η 42χρονη υπέγραφαν ως μάρτυρες των υπογραφών των πρωτοφειλετών.

Μέσα στο 2013, διενεργήθηκε έρευνα σε μία ΣΠΕ την επαρχίας, και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες, παραλήψεις και πλαστογραφήσεις υπογραφών.

Εν συνεχεία, όπως λέχθηκε από τον ανακριτή της υπόθεσης, το 2014 δόθηκαν οδηγίες από τη Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΣΚΤ για έλεγχο και ετοιμάστηκε έκθεση σχετικά με τις Πιστωτικές Διευκόλυνσης προς την 58χρονη. Η έκθεση παραδόθηκε στην Αστυνομία, η οποία και προχώρησε σε έρευνα.

Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ανακριτή, οι χορηγήσεις δανείων που έγιναν προς την 58χρονη είχαν σοβαρές παραλήψεις και παρέβαιναν τους γενικούς όρους δανεισμού. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα πρόσωπα που φαίνονταν ως πρωτοφειλέτες, ήταν ανύπαρκτα πρόσωπα.