Συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε δηλώσεις του στη βουλή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στα μέτρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο Κοινωνικό Πακέτο, για το οποίο είχαν αναφερθεί στη πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

· Μετά από τις θυσίες του συνόλου του λαού μας και τώρα που η οικονομία άρχισε να αποδίδει, οφείλουμε ως πολιτεία μέσα από μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, να προετοιμάσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό πακέτο για στήριξη αυτών που έχουν την περισσότερη ανάγκη, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία.

· Σε αυτή την πορεία της ανόρθωσης της Κυπριακής οικονομίας, πέραν από τις θυσίες του λαού μας, την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης υπήρξαν και πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν με πολύ κόστος αυτή την προσπάθεια. Αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει και συνέχεια στην κατανομή των κοινωνικών μερισμάτων στους πολίτες.

Είχαμε πολλάκις το τελευταίο διάστημα μιλήσει και δηλώσει πως μετά από τις θυσίες του συνόλου του λαού μας και τώρα που η οικονομία άρχισε να αποδίδει, οφείλουμε ως πολιτεία να κοιτάξουμε και την κοινωνία και μέσα από μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, να προετοιμαστεί ένα σημαντικό κοινωνικό πακέτο για στήριξη αυτών που έχουν την περισσότερη ανάγκη.

Σε αυτή την πορεία της ανόρθωσης της Κυπριακής οικονομίας, πέραν από τις θυσίες του λαού μας, την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης υπήρξαν και πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν με πολύ κόστος αυτή την προσπάθεια.

Θεωρούμε πως και υποχρέωση έχουμε έναντι της κοινωνίας, αλλά και για το καλό της Κυπριακής Πολιτείας, αυτή η συνεργασία να μην είναι μονόπλευρη μόνο όταν καλούμαστε να παίρνουμε σκληρά μέτρα, αναγκαία για τη σωτηρία του τόπου.

Αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει και συνέχεια στην κατανομή των κοινωνικών μερισμάτων στους πολίτες.

Προχθές είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Νικόλα Παπαδόπουλο. Συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα. Υπήρξε χθες και μια συνάντηση με τον ΠτΔ.

Θέλω να στείλω το μήνυμα στην κοινωνία: Αυτή η συνεργασία για στήριξη της κοινωνίας θα έχει και συνέχεια και αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας. Θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους συνεπείς πολίτες.

Η Εστία για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, που μπορεί μέσα σ’ αυτούς, να έχει και κακοπληρωτές. Δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σ’ αυτούς. Θέλουμε και ζητούμε Εστία με τα ίδια κριτήρια και για τους συνεπέστατους δανειολήπτες και συνετούς πολίτες και νομοταγείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όμως την ίδια ώρα, θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες, πως δεν πρόκειται αυτό το πακέτο κοινωνικής στήριξης να επηρεάσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, ούτε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

Επίσης, αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και τις διαδικασίες.

Γνωρίζουμε από δημόσια οικονομικά, γνωρίζουμε από τους τεχνικούς κανόνες της έγκρισης από την ΕΕ των προϋπολογισμών που κατατίθενται. Γνωρίζουμε όμως και τους τρόπους συμπληρωματικών και άλλων κινήσεων από τη στιγμή που τα δημόσια οικονομικά δίνουν την ευχέρεια να προχωρείς σε επιπρόσθετα μέτρα, χωρίς να εκτροχιάζεις τους δημοσιονομικούς στόχους. Και υπάρχει μαξιλάρι, υπάρχει δυνατότητα να επιτύχουμε στην εφαρμογή αυτού του κοινωνικού πακέτου, για τις ομάδες του πληθυσμού και τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα.

Ερώτηση: Πόσο θα είναι αυτό το πακέτο κύριε Πρόεδρε;

Απάντηση: Θα πω τις κατηγορίες και τα υπόλοιπα πρέπει να συζητηθούν με τεχνοκράτες. Θα υπάρξουν συναντήσεις τόσο του Νικόλα και εμένα με αρμόδιους υπουργούς. Και τα τεχνικά ζητήματα να δούμε, και μέχρι πού είναι οι δυνατότητες σε συνολικά ποσά. Αλλά με πολλή υπευθυνότητα σας λέω, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία, θα αξιοποιήσουμε το μαξιλάρι που υπάρχει για να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι και να νιώθουν οι πολίτες ότι σε αυτό το κράτος μετά τα σκληρά μέτρα άρχισε και εφαρμόζεται σταδιακά η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε αυτή τη συνεργασία θα τη δούμε να υλοποιείται και στους επικείμενους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς;

Απάντηση: Είμαι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Στηρίζω τη κυβέρνηση. Δεν διορίζω.

Ερώτηση: Ίσως θα δούμε άλλες συνεργασίες σε επίπεδο εκλογών..

Απάντηση: Με ξέρετε πολύ καλά. Είμαι και θα παραμείνω πιστός σε μια συνετή πολιτική γραμμή, να χτίζω πάντα γέφυρες, να κρατώ γέφυρες, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αλλά το κυριότερο είναι στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, και θα ήμουν ευτυχέστερος όλων εάν αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπος και τα παιδιά μας, την αντιμετωπίσουμε μακριά από ιδεολογικές προσεγγίσεις, όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν ένα πρόσκαιρο κόστος. Εμείς θα το φορτωθούμε σαν κυβερνών κόμμα αν υπάρχει οποιοδήποτε προσωρινό πολιτικό κόστος. Όμως η αξία των μεταρρυθμίσεων είναι για τις επόμενες γενιές. Αυτές στις οποίες έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε μια καλύτερη Κύπρο. Μακριά από στρεβλώσεις, να κάνουμε την οικονομία της Κύπρου ανταγωνιστική και το περιβάλλον φιλικό, και προς το επιχειρείν αλλά και ως προς στην εξυπηρέτηση του απλού πολίτη.

Ερώτηση: Για το σχέδιο Εστία είπατε ότι πρέπει να επωφεληθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Απάντηση: Θα σας εξηγήσω. Μπήκαν τα κριτήρια και να δώσω ένα παράδειγμα. Ο Γιάννης έχει εισόδημα κάτω από 35 000 ευρώ και η αξία του σπιτιού που είναι υποθήκη είναι μέχρι 350 000 ευρώ. Έχει επιπρόσθετη περιουσία 150 000 ευρώ. Εμπίπτει στα κριτήρια για να πάρει τη στήριξη από το Εστία. Ο γείτονας του Γιάννη, ο Νίκος ίσως με λιγότερο εισόδημα, με χαμηλότερης αξίας σπίτι, με τον ίδιο δανεισμό και τα ίδια επιπρόσθετα περιουσιακά στοιχεία, στερούμενος τα ταξίδια, την καλοπέραση, πληρώνει κάθε τέλος του μήνα από το υστέρημα του, τη δόση του.

Δεν θέλω το Νίκο να νιώθει ως ο ηλίθιος της παρέας. Ο συνεπής δανειολήπτης που με τα ίδια κριτήρια έκανε θυσίες και ήταν συνεπέστατος στην πληρωμή των δόσεων του. Κανονικά αυτόν και μόνο έπρεπε να επιβραβεύσω.

Τουλάχιστον όμως να του δώσω την ίδια σημασία που δίδω σε αυτούς που θα τους καλύψει η εστία. Και να είμαι και δίκαιος. Στο θέμα της εστίας υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν. Όμως υπάρχουν και εκατοντάδες και χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες που και εκείνοι δεν θα μπορούσαν αν δεν στερούνταν πολλά πράγματα στην καθημερινότητα τους για να είναι συνεπείς.

Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, πως σκοπεύετε να υλοποιήσετε αυτή την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απάντηση: Θα σας πω τη θέση του κόμματος μου. Θέση την οποία έχει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος και θα την συζητήσουμε με την κυβέρνηση. Έχουμε ένα ποσό για το Εστία. Στους προϋπολογισμούς είναι 30 – 35 εκατομμύρια. Η άποψη μας είναι αντίστοιχο ποσό να προκαθοριστεί για κάλυψη των συνετών δανειοληπτών που εμπίπτουν στα ίδια ακριβώς κριτήρια που εμπίπτουν αυτοί που δεν πληρώνουν.

Ερώτηση: Με ποιο τρόπο δηλαδή;

Απάντηση: Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να αναφερθώ, χωρίς να είμαι δογματικός. Μπορεί να υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου που πληρώνουν. Λέω ένα παράδειγμα.

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί τρόποι. Θα μπούμε σε διάλογο με την κυβέρνηση.

Ερώτηση: Θα χρειαστεί και η συμμετοχή ή η συναίνεση των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια; Ή θα κληθούν και οι τράπεζες να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια;

Απάντηση: Δεν θέλω να προκαταλάβω. Απλώς θέτω το θέμα αρχής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να μην χαθούμε στην λεπτομέρεια.

Ερώτηση: Το υπόλοιπο κοινωνικό πακέτο στο οποίο αναφερθήκατε τι περιλαμβάνει;

Απάντηση: Πρέπει να κοιτάξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είπαμε και για το Εστία. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Ξέρετε από την 1η του Μάρτη εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν γύρω στο 3.6 %, 1.75 % οι εργαζόμενοι, 1.85% οι εργοδότες και αυτοεργοδοτούμενοι 3.6 % . Ίσως να διέφυγε από την προσοχή όλων ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 μπαίνει και 1 % αύξηση στην συνεισφορά για τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Άρα το επιπρόσθετο βάρος που θα μπει το 2019 είναι στο σύνολο 4.6 %. Άρα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά. Πως μπορούμε και μέσα από τις δυνατότητες του κράτους αν μπορεί να υπάρξει κάποια αντιμετώπιση ιδιαίτερα ευάλωτων στρωμάτων.

Και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μπορεί να μπει και μία οροφή στο πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιους μέχρι ένα συγκεκριμένο εισόδημα ή κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσα στις δυνατότητες του κράτους να προβούμε στην μελέτη αυτού του ζητήματος.

Όμως όντως σε μία χρονιά 4.6 % επιπρόσθετα πάνω στο σύνολο των απολαβών των αυτοτελών εργαζομένων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε με πολλή προσοχή και ευαισθησία.

Χρειάζεται μελέτη. Να μην λέμε πολλά. Εντοπίζουμε το πρόβλημα. Να δούμε με βάση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών τι μπορούμε να κάνουμε.

Το άλλο θέμα δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Ήρθε με μία πρόταση η κυβέρνηση ότι έχει την δυνατότητα για το 2019 να μειώσει κατά 45 εκατομμύρια τους φόρους. Είχε μια προσέγγιση η κυβέρνηση.

Με το Νικόλα Παπαδόπουλό να συζητήσαμε. Να είμαστε δίκαιοι. Ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα των καταναλωτικών φόρων στα καύσιμα ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Βουλευτής Άγγελος Βότσης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ. Άρα μπορούμε, και αυτή θα είναι η κατεύθυνση και πιστεύω και όλα τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν, αυτά τα 45 εκατομμύρια μείωσης φορών να πάνε στην μείωση φόρων κατανάλωσης.

Ήδη είναι, όχι σε τελικό στάδιο, οι προτάσεις πλήρως νομοτεχνικά προετοιμασμένες που μάλλον στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας θα κατατεθούν και θα δώσουμε την ευκαιρία. Θεωρώ ότι μπορεί να προσυπογράψουν αυτή την πρόταση όλα τα κόμματα γιατί δεν δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στα δημόσια οικονομικά.

Είναι αντί μείωση 45 εκατομμυρίων σε συγκεκριμένο φόρο, μείωση 45 εκατομμυρίων στον φόρο κατανάλωσης για να επωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια εκτίμηση πόσο θα μειωθεί η τιμή στα καύσιμα.

Απάντηση: Βεβαίως. Προετοιμασμένοι είμαστε. Υπάρχει μια δυνατότητα της μείωσης τουλάχιστον κατά 5 σεντ ανά λίτρο. Αντιλαμβάνεστε. Δεν είναι ασήμαντο ποσό. Όταν πάμε να γεμίσουμε το αυτοκίνητο μας βάζουμε 30 – 40 λίτρα. Μιλάμε για 1.5 με 2 ευρώ λιγότερα κάθε φορά που γεμίζεις το αυτοκίνητο σου.