Διάλογος Κυπριακών τραπεζών για τα στρες τεστ

Στη Φρανκφούρτη αρχίζει  ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  και των κυπριακών τραπεζών και Συνεργατισμού για τα τελικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που διενεργεί η ΕΚΤ σε 124 τράπεζες της Ευρωζώνης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Συμμετέχουν Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και RCB (Russian Commercial Bank), στα τεστ αντοχής,  συμμετέχουν η οι οποίες καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του εθνικού τραπεζικού συστήματος, όπως απαιτείται από την άσκηση.

Τα τεστ αντοχής  θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου του 2014 και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Τον διάλογο αρχίζουν σήμερα με χωριστές συναντήσεις εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
Θα ακολουθήσουν αύριο, 8 Οκτωβρίου, χωριστές συναντήσεις της ΕΚΤ με εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας και της RCB.

Οι συναντήσεις θα είναι διάρκειας τριών ωρών η κάθε μια και σε αυτή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η διαδικασία αξιολόγησης των ευρωπαϊκών τραπεζών περιλαμβάνει την αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review), που έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα τεστ αντοχής τα οποία διενεργούνται από την ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να παραδώσουν στην ΕΚΤ μέσα σε 15 ημέρες τα σχέδια τους για ενίσχυση των κεφαλαίων τους και θα έχουν έξι με εννιά μήνες για να συγκεντρώσουν τα χρήματα.

Οι τράπεζες που θα παρουσιάσουν κεφαλαιακό κενό στο βασικό σενάριο θα έχουν έξι μήνες στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και οι τράπεζες που θα παρουσιάσουν κεφαλαιακά ελλείμματα στο ακραίο σενάριο θα έχουν εννέα μήνες για να εξασφαλίσουν τα χρήματα.

Τα κύρια ιδία βασικά κεφάλαια των τραπεζών που συμμετέχουν στην άσκηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 8%, με βάση το βασικό σενάριο των τεστ αντοχής, και τουλάχιστον στο 5,5% με βάση το ακραίο σενάριο.