ΔΗΠΑ: Απορία και απογοήτευση για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού

Σε Γραπτή Δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ κ. Μαρίνος Κλεάνθους, αναφέρει:

«Με αφορμή την πρόσφατη εξέλιξη της απόφασης για το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα θέλαμενα τονίσουμε τα πιο κάτω:

Η προστασία του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού σε κάθε χώρα είναι ζωτικής σημασίας για την εμπορική θέση και προστασία του προϊόντος μας στο εξωτερικό.

Από μόνη της, όμως η απόρριψη της ιδιοκτησίας ενός εμπορικού σήματος (σε πρώτο, μάλιστα βαθμό) δεν απειλεί επί του παρόντος τις προοπτικές και τις εμπορικές εξαγωγικές δυνατότητες του εθνικού μας τυριού.

Παρά ταύτα εκφράζουμε την απορία και την απογοήτευσή μας διότι ανθρώπινα λάθη και γραφειοκρατικές διαδικασίες οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε την τεράστια σημασία που θα έχει η προστασία του χαλλουμιού ως προϊόντοςονομασίας προέλευσης.

Υπάρχουν πολλά και πετυχημένα παραδείγματα προστασίας παραδοσιακών προιόντων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που η Κύπρος μπορεί να μελετήσει και να αντλήσει πληροφόρηση. Άλλωστε, για την Κύπρο, το θέμα με το χαλλούμι δεν είναι μόνο οικονομικό.

Καλούμε την Κυβέρνηση όπως με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα εφαρμόσει μια εθνική και ολοκληρωμένη πολιτική και στρατηγική προστασίας των παραδοσιακών μας προϊόντων και με τον τρόπο αυτό να αναβαθμίσει τις εμπορικές προοπτικές του τόπου μας».