Τσίπρας σε Πούτιν: Δεν υπάρχει καμιά σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, με τον  πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τα περί στρατιωτικοποίησης της Κύπρου.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων καθώς και τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς  για το μήνυμα της Ρωσίας σε σχέση με ενδεχόμενη στρατικοποίηση της Κύπρου από τρίτες χώρες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ως προς το θέμα της Κύπρου έχουν υπάρξει οι απαραίτητες επικοινωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών και έχουν δοθεί οι αμοιβαίες εξηγήσεις.

«Η Κύπρος δεδομένης της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης παρέχει πάντοτε διευκολύνσεις και πρέπει να παρέχει διευκολύνσεις για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως», επισήμανε, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι οποιαδήποτε ιδέα, τουλάχιστον που εγώ να γνωρίζω, και οφείλω να σας πω ότι επικοινώνησα και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα», προσθέτοντας ότι και είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης του νησιού». «Ούτε παλεύουμε για λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και τρίτους εγγυητές και τη στιγμή που παλεύουμε για μια τέτοια λύση θα είχαμε στο μυαλό μας μια λογική στρατιωτικοποίησης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι αυτά είναι έξω από τη δική μας λογική πρέπει να το καταστήσω απολύτως σαφές. Και βεβαίως αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμών στους λιμένες της προς όλες τις φίλιες εταιρικές της δυνάμεις μεταξύ των οποίων και προς τη Ρωσία», υπογράμμισε.