Δημητριάδης:”Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσει η δημόσια συζήτηση”

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης, ζήτησε επιπλέον στοιχεία για έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τρ. Κύπρου, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, ζήτησε τον τερματισμό της δημόσιας συζήτησης για αυτό το θέμα. “Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσει η δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα διότι είναι καλό για το τραπεζικό σύστημα”, είπε.

“Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε χθες και μετά από νομική συμβουλή εστάλη επιστολή στην Τράπεζα Κύπρου χθες με έγκριση των δέκα διότι δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για τα υπόλοιπα άτομα”, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τις επικρίσεις περί καθυστέρησης στη διαδικασία αξιολόγησης εκ μέρους της ΚΤΚ, λέγοντας ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, δηλαδή σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, καθότι οι λειτουργοί του Τμήματος Εποπτείας εργάστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε, η Κεντρική Τράπεζα έχει υποχρέωση να εξετάσει με πολλή προσοχή όλα τα στοιχεία και “όταν τα στοιχεία δεν έρχονται σε εύθετο χρόνο τότε δημιουργείται καθυστέρηση”.

Σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβούλων μιας τράπεζας είναι μια συνεχής εποπτική διαδικασία και δεν θα έπρεπε να προκύπτει αυτό το θέμα, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως το θέμα της αξιολόγησης των μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου “ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση γιατί βγήκαν όλοι ταυτόχρονα και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο”.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως “οπότε αυτή η διαδικασία πάντοτε γίνεται και γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διότι η συζήτηση του θέματος δεν βοηθά”.
Σε ερώτηση τι γίνεται σε περίπτωση που κάποια μέλη του ΔΣ μιας τράπεζας δεν εγκριθούν, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η Επιτροπή διορισμών (nomination committee) του ΔΣ της τράπεζας έχει το δικαίωμα με τις δικές της διαδικασίες να βρει άλλα άτομα.

Ουδέν σχόλιον για τα περί ασυμβιβάστου

Εξάλλου, ερωτηθείς για αναφορές ότι εγείρεται θέμα ασυμβίβαστου καθότι φαίνεται να διατηρεί την έδρα του στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα.