Δηλώσεις Α. Βότση για Κυπριακό και μείωση επιτοκίων

Κυπριακό και απάντηση στο ΑΚΕΛ

Σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποιες ιδιαίτερες μεθοδεύσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και πιέσεις προς τη δική μας πλευρά, έχουμε την άποψη ότι πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τις προσπάθειες του, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και κυρίως για να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και οι αρχές λύσεις του κυπριακού προβλήματος.
Αναμένουμε ότι και η ηγεσία του ΑΚΕΛ θα αντιληφθεί επιτέλους τις ευθύνες και τα καθήκοντά της και θα εγκαταλείψει κομματικές αιτιάσεις και μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και το ΔΗ.ΚΟ. παραμένουν δεσμευμένοι με το προεκλογικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει και εργάζονται προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά στη βάση προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε πρόοδο προς μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Μείωση επιτοκίων

Το ΔΗ.ΚΟ. έχει κατ΄επανάληψη διατυπώσει τη θέση για την αναγκαιότητα μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου τα υπερδανειζόμενα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται έντονα τα οικονομικά βάρη της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το ΔΗ.ΚΟ. στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα προσπαθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, νομοθετικά ή άλλως πώς να πετύχει τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Η μείωση των επιτοκίων και η αναδιάρθρωση των δανείων είναι απαραίτητο συστατικό στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθερώσει και το τραπεζικό σύστημα από ένα σοβαρά πρόβλημα, όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνουμε στα θετικά την εξαγγελία της Τράπεζας Κύπρου για κάποια μείωση στα δανειστικά επιτόκια. Αναμένουμε συνέχεια τόσο από την Τράπεζα Κύπρου όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου.