Περισσότερη Ευρώπη η απάντηση στην κρίση

Η απάντηση στην κρίση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, η απάντηση είναι περισσότερη και περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σήμερα στο συνέδριο «South for Growth», που διοργανώνουν στην Αθήνα τα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διαχωρισμό των χωρών στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «πριν από μερικές δεκαετίες η Ευρώπη ήταν χωρισμένη ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ρίξαμε τα τείχη που μας χώριζαν. Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να χωριστεί ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Η Ένωσή μας μπορεί μόνο να εμβαθυνθεί. Ο Βορράς και ο Νότος πρέπει να προχωρήσουν μαζί. Καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε οι μεγαλύτερες, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών μόνες τους».

Πρέπει, συνέχισε ο Ελληνας Υπουργός, να αποδείξουμε πως μπορούμε να υπερβούμε τα εθνικά στερεότυπα, το στείρο δογματισμό και την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι μια επιτυχία του Ευρωπαϊκού Νότου θα συνιστά και επιτυχία της Ευρώπης ως συνόλου.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πρόοδός της πρέπει να αναγνωριστεί και σημείωσε ότι εκείνο που η χώρα έχει τώρα ανάγκη είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι της να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους και αλληλεγγύη. «Η αλληλεγγύη των εταίρων μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε και να βελτιωθεί περαιτέρω το ψυχολογικό κλίμα», είπε, ενώ τόνισε ότι «καμία τιμωρητική προσέγγιση δεν βοηθά την κατάσταση. Εκείνο που έχουμε ανάγκη τώρα, είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να εκφράσουν ρητά την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα που τίθεται γιατί δεν υπάρχει ακόμα ανάπτυξη, ο Ελληνας Υπουργός σημείωσε ότι πέρα από τον εύλογο χρόνο αυτό που πάντοτε χρειάζεται  είναι ρευστότητα και εμπιστοσύνη. Η ψυχολογία, πρόσθεσε, μετρά – ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρχει ρευστότητα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την εκτίμηση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι η ύφεση έχει κάνει τον κύκλο της και πως μια περίοδος ανάκαμψης και ανάπτυξης είναι κοντά για να σημειώσει ότι αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, δεν είναι τί πιστεύουμε εμείς, αλλά η γενικότερη αντίληψη για τα πράγματα.

«Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε πως είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Η αλληλεγγύη των εταίρων μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε και να βελτιωθεί περαιτέρω το ψυχολογικό κλίμα. Και ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο», τόνισε.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε περαιτέρω ότι ο Ευρωπαϊκός Βορράς και ο Νότος πρέπει να δράσουν από κοινού χαρακτηρίζοντας την ενότητα ως το πιο σημαντικό πράγμα, τονίζοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να προωθήσουμε νέες πρωτοβουλίες». Ενότητα, είπε, θα είναι επίσης και  η λέξη-κλειδί για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία, εν μέσω των πλέον κρίσιμων ευρωεκλογών μέχρι σήμερα.

Ο κ. Χατζηδάκης τάχθηκε στη συνέχεια υπέρ της διαμόρφωσης μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής που θα εποπτεύεται από έναν κεντρικό μηχανισμό και θα συνδυάζεται με μία πραγματική τραπεζική ένωση και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ενισχυμένο ρόλο.
Όσα έχουμε καταφέρει στην Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα, τη Ρώμη και τη Λευκωσία, πρόσθεσε, θα κεφαλαιοποιηθούν και στις Βρυξέλλες, επίσης. Το καθήκον μας ως Ευρωπαίων είναι να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή προόδου και ευημερίας για την Ευρώπη, προωθώντας την ολοκλήρωση με αξιοπιστία και  αλληλεγγύη.

Αναφορά έκανε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάγκη άμεσης προώθησης πολιτικών για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως επισης των ανέργων.
Τέλος, τόνισε ότι  ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες της και αναφέρθηκε στον εξτρεμισμό, τη βία και την τρομοκρατία που πρέπει «να ξεριζώσουμε».

Κατέληξε λέγοντας  ότι «είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε και θα το πετύχουμε».