ΔΗΚΟ: Επιτείνουν τις ανησυχίες οι εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

 Από τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ιστορία έχει η Κύπρος, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα

Μας ανησυχεί ότι η Κεντρική Τράπεζα, επικεντρώνεται στο ποιος θα έχει τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου, αντί στο κρίσιμο αυτό ζήτημα

Εκ των ων ουκ άνευ η χάραξη Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης

 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αρχίζει από εβδομάδας τις επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία που διαπιστώνουμε ότι ακόμα και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις τους αναγάγουν ως μείζον ζήτημα για την κυπριακή οικονομία το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε –για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες- προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2015 (από 0,9% σε 0,4%), το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Κύπρου είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης αλλά και της ιστορίας, μετά από τραπεζική κρίση.

Ήταν επόμενο. Τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

Η Κύπρος έχει τις πιο αυστηρές οδηγίες στον κόσμο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως διαπιστώνεται, μάλιστα, από τις εκθέσεις των δύο διεθνών θεσμικών σωμάτων (ΔΝΤ – Κομισιόν), η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση, όμως, δεν κάνει τίποτα, παρότι είναι ξεκάθαρο, πως όσο αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο μειώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, τόσο μειώνονται οι προοπτικές εξόδου των πολιτών από τη μιζέρια και την ανέχεια.

Πάντως, οφείλουμε –επίσης- να σημειώσουμε ότι είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που βλέπουμε την Κεντρική Τράπεζα αντί να επικεντρωθεί στο μείζον αυτό ζήτημα, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ποιος θα πάρει τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου και πως θα οδηγήσει μια συστημική τράπεζα σε μία παρατεταμένη κρίση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τονίζει ότι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα του Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, για τη σύνταξη του οποίου έχει αναλάβει πρωτοβουλία. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.