Δημιουργία Φορέα Κοινωνικής Στήριξης – Προβληματισμοί στην Επ. Οικονομικών

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση σήμερα διατυπώθηκαν προβληματισμοί για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Βότσης είπε ότι «στην Επιτροπή Οικονομικών έχουμε συζητήσει σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει έρθει από την Κυβέρνηση για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης».

Ο κ. Βότσης είπε ότι ο φορέας θα τίθεται υπό την προεδρία της συζύγου του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον το επιθυμεί, και θα περιλαμβάνει ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από τους τρεις Γενικούς Διευθυντές αντίστοιχων Υπουργείων και τη Γενική Λογιστή του Κράτους.

Όπως είπε, «ο στόχος του φορέα θα είναι, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, να λαμβάνει διάφορες χορηγίες, για τις οποίες θα γνωρίζουν οι πολίτες από πού προέρχονται, και ακολούθως θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για ειδικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να βοηθηθούν από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης του κράτους».

Ανέφερε ότι έχουν τεθεί διάφοροι προβληματισμοί στην Επιτροπή. Ο πρώτος βασικός προβληματισμός, είπε, αφορά το κατά πόσον θα καταργηθούν ή όχι τα υφιστάμενα Ταμεία , όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο έχει ιδρυθεί μετά το Γιούρογρουπ, το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή και το Ταμείο Λαχείου Προνοίας.

Ένας άλλος προβληματισμός που έχει τεθεί, πρόσθεσε, αφορά το κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί επίσης η δυνατότητα των Υπουργών «να δίνουν κάποιες μικρές χορηγίες σε άτομα τα οποία έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια».

«Μας προβληματίζει επίσης το κατά πόσον το νομοσχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις», είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του είπε ότι «είναι πραγματικά με μεγάλη απογοήτευση που είδαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιγράψει τα κακώς έχοντα της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Όπως είπε, «τέθηκε – και μάλιστα με τη μορφή του επειγόντως και δεν καταλαβαίνω γιατί- ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών νομοσχέδιο βάσει του οποίου ενοποιούνται διάφορα ανύπαρκτα ταμεία αλληλεγγύης υπό την εποπτεία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα διαχειρίζεται πλέον εισφορές και θα τις μετατρέπει σε «τσιεκούθκια» αλληλεγγύης, πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες είναι απλώς απαράδεκτες».

«Εμείς δεν θέλουμε να αντικατασταθεί η αλληλεγγύη του κ. Χριστόφια με την αλληλεγγύη του κ. Αναστασιαδή. Θέλουμε να δημιουργηθούν θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης, αυστηρά ελεγχόμενοι και διαφανείς», είπε.
Δεν μπορεί για παράδειγμα, πρόσθεσε, «αυτή η Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έχει ζητήσει την ψήφο του λαού για να προβεί σε μεταρρυθμίσεις να αντιγράφει κατά γράμμα και με κακόγουστο μάλιστα τρόπο τις κάκιστες και καταδικαστέες συμπεριφορές της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Δεν μπορεί για παράδειγμα, συνέχισε, «να έρχεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών και να ζητά έγκριση δαπάνης 8,5 χιλιάδων ευρών τα οποία μοίρασε μέσα στο μήνα Ιούνιο σε «τσιεκούθκια» των 300 και των 500 ευρώ για λόγους αλληλεγγύης σε δυσπραγούντες οικογένειες. Με ποίες διαδικασίες έχουν δοθεί αυτά τα λεφτά από τον Υπουργό Εσωτερικών;», διερωτήθηκε ο κ. Περδίκης.