ΔΗΚΟ: Διακήρυξη για την 39η επέτειο του πραξικοπήματος

Η 39η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 βρίσκει την Κύπρο και το λαό της, το κυπριακό κράτος, την κυπριακή οικονομία, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς του τόπου και την κυπριακή κοινωνία σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε αρχές και αξίες, να αναστηλώσουμε θεσμούς, να ανασυγκροτήσουμε το κράτος μας και να σταθεροποιήσουμε και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας ή θα βρεθούμε στο βάραθρο.

Η βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος δεν ήλθε από το πουθενά. Ήταν το αποτέλεσμα και δικών μας λαθών, ολιγωριών, απερισκεψίας και απρονοησίας.

Δυστυχώς, η στήριξη των αρχών και των λειτουργιών που πρέπει να διέπουν τη δημοκρατική και συντεταγμένη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού και αξιόπιστου κράτους φαίνεται ότι δεν ήταν σταθεροί γνώμονες και προτεραιότητες τα χρόνια που προηγήθηκαν της σημερινής βαθιάς κρίσης.

Τον Ιούλη του 1974 η Δημοκρατία υπήρξε στόχος και θύμα του προδοτικού πραξικοπήματος. Τα τελευταία χρόνια η Δημοκρατία υπήρξε θύμα της απερισκεψίας, της ιδιοτέλειας, της απρονοησίας πολλών.

Σήμερα που καταδικάζουμε για άλλη μια φορά το προδοτικό πραξικόπημα του Ιούλη του 1974, αλλά και που βιώνουμε τα επίχειρα των ολέθριων σφαλμάτων και συμπεριφορών των τελευταίων χρόνων, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια ολιγωρίας, αδιαφορίας και ανευθυνότητας. Μόνο με συλλογική αυτογνωσία, εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση και παλλαϊκή συστράτευση θα κατορθώσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας, να ξανακτίσουμε το κράτος μας, να ισχυροποιήσουμε τα θεμέλια μιας δημοκρατικής και συντεταγμένης πολιτείας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Κύπρου, των θεσμών της και της κυπριακής οικονομίας.

Η 15η Ιουλίου 1974 παραμένει μια ημερομηνία όνειδος που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το προδοτικό πραξικόπημα δεν κατέλυσε μόνο τη Δημοκρατία στον τόπο. Άνοιξε διάπλατα τις κερκόπορτες στον Αττίλα. Έκτοτε, βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής, που, δυστυχώς, για 39 τώρα χρόνια κρατούν την Κύπρο και το λαό της όμηρο στα στρατηγικά σχέδια, τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία της Τουρκίας.

Σήμερα, 39η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος, το Δημοκρατικό Κόμμα αποτίει φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, που ήταν ο στόχος του πραξικοπήματος, στους ήρωες και τους μάρτυρες της Δημοκρατίας και τους μαχητές της αντίστασης που υπερασπίστηκαν θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί επίσης σήμερα σε εγρήγορση και συστράτευση για τη σωτηρία της πατρίδας και για την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας. Πρόκειται για ένα χρέος προς την πατρίδα και το λαό μας που δεν δικαιούμαστε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.