ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Αύριο είναι 15 Ιουλίου

Συμπληρώνονται αύριο τριάντα εννέα χρόνια από την αποφράδα ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της Ελληνικής Χούντας κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ. Ακολούθησε η τουρκική εισβολή, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά και η διχοτόμηση.

Ότι ξεκίνησε από τα σκοτεινά παρασκήνια του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε αιματηρά επί του εδάφους από τις μεραρχίες των τουρκικών μεχμετζίκ. Οι υπερασπιστές της Κυπριακής ανεξαρτησίας βρέθηκαν άοπλοι και προδομένοι, απέναντι στα τανκς της προδοσίας και στον πάνοπλο Αττίλα.

Παρά την υπεροπλία του κακού, χωρίς να μετρήσουν το κόστος του εναλλακτικού στην υποταγή δρόμου- του δρόμου της αντίστασης και της αξιοπρέπειας-έδωσαν ηρωικά τη μάχη της τιμής και τον αγώνα τον καλό. Το καυτό εκείνο μαύρο καλοκαίρι του 74 χάσαμε στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων αλλά δεν ηττηθήκαμε ιδεολογικά. Χάρις στις θυσίες του λαού μας, την ιερά σπονδή αίματος των χιλιάδων νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων, κρατάμε πεισματικά ελεύθερη αυτή τη φλούδα γης. Δε συνθηκολογήσαμε με το άδικο και τη βία. Επιβιώνουμε, παρά τα αλλεπάλληλα λάθη της πολιτικής μας ηγεσίας που στάθηκε διαχρονικά ανάξια να διαχειριστεί τη μεγάλη θυσία των ηρώων της Κυπριακής Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Τέτοιες ώρες είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια για τους ήρωες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Οι σημερινές πράξεις είναι οι δύσκολες. Διότι σήμερα ο λαός μας αντιμετωπίζει μια νέα κατοχή και νέες απειλές. Βρισκόμαστε πλέον κάτω από την οικονομική επιτήρηση της Τρόικας με εμφανές το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε νέες υποχωρήσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι προετοιμάζεται η διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με τη διαχείριση των φυσικών πόρων και το Κυπριακό. Έντονη πλανάται η οσμή σχεδιασμών που απεργάζονται οι γνωστοί κύκλοι των φίλων και συμμάχων της πολιτικής μας ηγεσίας, που οδηγούν τον Κυπριακό λαό σε νέα ασφυκτικά διλήμματα και σε ένα νέο κεφαλοκλείδωμα. Η “αδήριτη ανάγκη” – αυτή η λάμια της Κυπριακής Ιστορίας- προβάλλει και πάλιν ως δικαιολογία και πρόφαση, για νέες υποχωρήσεις.

Προειδοποιούμε τον κάθε συνετό Κύπριο πολίτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελευθερία του λαού μας κινδυνεύουν σήμερα όπως και τότε, τον τραγικό Ιούλη. Κινδυνεύουν – όπως και τότε- από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της. Κινδυνεύουν όμως περισσότερο – όπως και τότε- από την έλλειψη προγραμματισμού, πρόβλεψης και προετοιμασίας της Κυπριακής ηγεσίας. Κινδυνεύουν επειδή ελλείπει η αποφασιστικότητα και η σοφία, η πίστη και η αντοχή από αυτούς που ηγούνται κατά καιρούς αυτού του μικρού λαού που – λέμε-πως ” πολεμά , χωρίς σπαθιά και βόλια” .

Αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, στιγμές στους αιώνες της πολυτάραχης και ταραγμένης ιστορίας του νησιού μας, καλούμαστε να κρατήσουμε ρότα σταθερή και αταλάντευτη. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη συνθηκολόγηση με το άδικο. Παραμένουμε σταθερά, προσηλωμένοι στο στόχο για μια Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική καταγωγή ή άλλο χαρακτηριστικό. Καλούμαστε να υποστηρίξουμε και σήμερα – με την αποφασιστικότητα όσων τη θυσία τιμούμε σήμερα- τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας έναντι των σημερινών ασύμμετρων απειλών.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ