ΔΗΚΟ: “Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ράσμουσεν”

Με αφορμή τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν σε σχέση με την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων και τα περί ύπαρξης εμποδίων στην αξιοποίηση τους, το ΔΗ.ΚΟ τονίζει πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει και να αποφασίσει τον τρόπο και χρόνο αξιοποίησης τους.

Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Ράσμουσεν είναι  απαράδεκτες.

Αυτά που ο κ Ράσμουσεν παρουσιάζει ως δήθεν εμπόδια δεν είναι τίποτα άλλο από τις τούρκικες απειλές, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ΔΗ.ΚΟ. ξεκαθαρίζει ότι τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ οφείλονται στην αρνητική στάση της Άγκυρας και μόνον.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αποτελεί και έμπρακτα την θετική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Αναμένουμε την αντίστοιχη θετική ανταπόκριση της Άγκυρας.

Οι δηλώσεις του κ. Ρεν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου περί κατάλληλης χρονικής συγκυρίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αποτελούν ευσεβοποθισμούς.

Αν ο κ. Ρεν και άλλοι ενδιαφέρονται πραγματικά για σωστή και δίκαιη επίλυση του κυπριακού, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουν ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν είναι θέμα χρονικής συγκυρίας, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής της Τουρκίας σε έδαφος της Ε.Ε.

Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι η μη εξεύρεση σωστής και δίκαιης λύσης μέχρι σήμερα οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Τέλος, καλούμε του ευρωπαίους εταίρους μας να επιδείξουν έστω και την υστάτη την αναγκαία κοινοτική αλληλεγγύη, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει και να μας δώσουν αν μη τι άλλο τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται η χώρα μας για σταθεροποίηση της οικονομίας μας.
Παράλληλα, τονίζουμε ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να τύχει σωστής προετοιμασίας, ούτως ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέο ναυάγιο.

Επειδή, τον τελευταίο καιρό διάφοροι καλοθελητές επιμένουν να συνδέουν την επίλυση του κυπριακού με την παρούσα οικονομική κρίση, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τα πάρα πέρα βήματα.