Δεν εμπιστεύονται τη συνεργασία Νετανιάχου-Λίμπερμαν οι ψηφοφόροι

Δεν πείθει τους ψηφοφόρους η πολιτική συνεργασία του κόμματος του μέχρι  πρότινος πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το κόμμα του τέως υπουργού Εξωτερικών, Άβιντγκορ Λίμπερμαν, εν όψει των εκλογών τις 22ας Ιανουαρίου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές η πολιτική συνεργασία θα κέρδιζε μόλις 35 από τις 120 έδρες της ισραηλινής βουλής (Κνέσετ), αριθμός αρκετά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις,

αλλά και από τον αριθμό εδρών που κατείχαν τα δύο κόμματα στην Κνέσετ πριν διαλυθεί (42).

“Μην πετάξετε την ψήφο σας, προτιμώντας ένα μικρό κόμμα”, είπε ο Νετανιάχου στους ψηφοφόρους αυτές τις μέρες, μιλώντας σε κομματική συνεστίαση. “Θέλετε, πολίτες, πρωθυπουργό να αναλώνει τον χρόνο του με μηδαμινή πολιτική, ή, αντίθετα, να ξοδεύει χρόνο για να ισχυροποιήσει την οικονομία, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας”, έθεσε τους εκλογείς σε δίλημμα ο Νετανιάχου.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι επανεκλεγόμενος πρωθυπουργός θα εμμείνει στην εποικιστική πολιτική στη Δυτική Όχθη, στην ανατολική “Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα των Εβραίων η οποία ποτέ δεν θα διαιρεθεί”.

Άλλη δημοσκόπηση μαρτυρά δυναμική επαναφορά των Εργατικών, στους οποίους δίνει 18 έδρες στη νέα Κνέσετ.

Στον κεντρώο χώρο της ισραηλινής πολιτικής σκακιέρας τα κόμματα που ίδρυσαν μάλλον πρόσφατα η πρώην ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι και το τηλεοπτικό αστέρι Γιέρ Λάπιντ πιστώνονται με 11 και 10 έδρες, αντίστοιχα.

Το Καντίμα, το μεγαλύτερο κόμμα στη διαλυθείσα πρόωρα Κνέσετ (με 28 Βουλευτές), με νέο ηγέτη του τον πρώην υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα δεν θα είχε κανέναν βουλευτή. Πρόκειται για το κόμμα που ίδρυσε, λίγο πριν υποστεί το αγγειακό επεισόδιο, ο Αριελ Σαρόν.