Δεν έπεισε ο Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη στην ΕΡΤ για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ ΝΕΤweek.

Το βασικό επιχείρημα ότι «ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου είχα και άλλες δουλειές να κάνω από το να ασχολούμαι με τη λίστα», φαντάζει λογική ακροβασία για ένα μείζον θέμα, για το οποίο είχε ως αρμόδιος υπουργός την ευθύνη να διαχειριστεί με τρόπο ώστε να διαφυλάξει το «ακέραιο» της λίστας και να την παραδώσει στη δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Είπε, πάντως, πως αν τώρα έπαιρνε τη λίστα Λαγκάρντ,  δεν θα έκανε τους ίδιους χειρισμούς .Από την αρχή της συνέντευξης ξεκαθάρισε πως το όνομα του συνεργάτη του ,στον οποίο έδωσε το αρχικό CD για να εξετάσει τη λίστα , θα το αποκαλύψει στα θεσμικά όργανα στη Βουλή. Δεν του απέδωσε πάντως οποιαδήποτε ευθύνη, τουλάχιστον εμμέσως, λέγοντας ότι «η όποια ευθύνη υπάρχει βαρύνει μόνο εμένα. Οι συνεργάτες μου έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο υπουργός».

Σε καμία περίπτωση όμως, εκτός από τους «λάθος» χειρισμούς δεν αποδέχθηκε ενοχή…«είναι πολύ βολικό να χρεωθούν όλα πάνω μου. Όχι όμως να πάω εγώ φυλακή για να διατηρηθεί η κυβέρνηση. Εγώ είμαι στην πυρά ενώ εξαγνίζεται το πολιτικό σύστημα» .  Και ξεκαθάρισε ότι θέλει να γίνει η προανακριτική επιτροπή και ότι δεν θέτει θέμα παραγραφής.

Για την ύπαρξη της λίστας, είπε, είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου,άλλα όχι και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι: «Ήταν αυτό το μείζον ζήτημα; Ο κ. Διώτης έπρεπε να τον ενημερώσει».

Παρέλαβε το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010,  είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν το πρωτοκόλλησε γιατί θα καταργούσε την έννοια του απορρήτου, όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι, αλλά και επειδή υπήρχε φόβος διαρροών . Όπως τον πληροφόρησε ο στενός του συνεργάτη το συνολικό ποσό των χρημάτων των Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC ήταν 2 δισ. δολάρια και περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα ανήκαν στα πρώτα είκοσι ονόματα της λίστας.

Για το θέμα των συγγενικών του προσώπων , υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως υπήρχαν τα ονόματά τους στη λίστα…«αν το γνώριζα θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τη λίστα, χωρίς τα ονόματα και να καθαρίσω το ζήτημα ή με τα ονόματα (των συγγενών) και να γινόμουν ήρωας…Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμούς στην Ελβετία… Έχω καλές σχέσεις, φιλικές και συγγενικές. Δεν έχω καμία επαγγελματική και οικονομική σχέση…»

Η αντιγραφή σε USB έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης, ισχυρίστηκε … Θα ζητήσει, όπως είπε, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν πείραξε κανείς το USB… «Έχω κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση της λίστας, αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα χωρίς αποδείξεις. Ως προς το CD το έδωσε στο γραφείο του να το φυλάξουν… «Δεν ξέρω που βρίσκεται», πρόσθεσε.