Δεδηλωμένη η πρόθεση της Κυβέρνησης για ένταξη στον ΣγΕ

Ο Υπουργός Άμυνας,  Χριστόφορος Φωκαΐδης κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο Μιλάνο επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση της Κυβέρνησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Κύπρου με τους εταίρους της στο τομέα της Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Η τοποθέτηση του υπουργού,  έγινε κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν την πορεία των υφιστάμενων αποστολών που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ και στη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Φωκαΐδης, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή αλλά και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, συμμετέχει και συμβάλλει στις πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές της ΚΠΑΑ, καθώς και στους Σχηματισμούς Μάχης της ΕΕ.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του στην χθεσινή πρώτη ενότητα της Συνόδου, ο κ. Φωκαΐδης υπέδειξε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ορατής απειλής που προκύπτει για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο από την χωρίς προηγούμενο βίαιη και ειδεχθή δράση του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Αφού σκιαγράφησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. από τις κρίσεις που σοβούν στη νότια και ανατολική περιφέρειά της, ο Κύπριος Υπουργός τόνισε την ανάγκη ανάληψης συντονισμένης δράσης για αποτροπή της διάχυσης των συνεπακόλουθων και συνεπειών των κρίσεων αυτών στο εσωτερικό της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση, ο κ. Φωκαίδης επανέλαβε τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί πρωτίστως πολιτική αντιμετώπιση.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η προσοχή θα πρέπει αυτή τη στιγμή να στραφεί κυρίως προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της προσπάθειας για εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός, με στόχο την κατάληξη σε πολιτική λύση που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ο Υπουργός Άμυνας αναχωρεί αργότερα σήμερα το βράδυ από το Μιλάνο για την Κίνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Κινέζου ομολόγου του.