Δίκη Μιχαηλίδη με ενστάσεις και αιτήματα

Η διακοπείσα από τις 27 Ιουλίου «δίκη Μιχαηλίδη» για την πολύκροτη υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομου χρήματος από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, άρχισε πάλι με σειρά αιτημάτων και ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ως πρώτο αίτημα, που ετέθη από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη, του γιου του Μιχάλη και του Σύρου φυγόδικου εμπόρου όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, ήταν να κηρυχτούν άκυρες, για διάφορους λόγους που ανέπτυξαν, οι μέχρι τώρα τελεσθείσες δικαστικές πράξεις και, μέχρι να οριστεί επανέναρξη της δίκης σχεδόν από μηδενική βάση με αλλαγή της σύνθεσης της έδρας πλην της δικαστού Μαρίας Λεπενιώτη, να δοθεί αναβολή ενός μηνός.

Μετά από ημίωρη διακοπή της διαδικασίας, ανακοινώθηκε ότι το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα και κάλεσε αμέσως να προσέλθει ο πρώτος, και βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας, Νίκος Ζήγρας, ώστε να αρχίσει για πρώτη φορά ουσιαστικά η «πολύκροτη αλλά και λιμνάζουσα», όπως έχει χαρακτηριστεί και από ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, δίκη αυτή.

Αμέσως όμως και προτού καν προσέλθει ο μάρτυρας, πρωτοξάδερφος του πρώην Υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, η υπεράσπιση, δια του δικηγόρου του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Ηλία Αναγνωστόπολου, υπέβαλε νέο αίτημα ζητώντας αυτήν την φορά την αποβολή του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, από το δικαστήριο.

Το αίτημα, το οποίο υποστηρίζεται από τους συνηγόρους και των 5 κατηγορουμένων στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, βασίζεται στο σκεπτικό ότι ακόμα και εάν οι πελάτες τους αποδειχθεί ότι τέλεσαν το συγκεκριμένο αδίκημα, από πουθενά δεν τεκμηριώνεται ότι μπορεί να έχει ζημιωθεί από αυτό το ελληνικό δημόσιο.

Ο δικηγόρος κ. Αναγνωστόπουλος ισχυρίστηκε ότι εάν οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για δωροδοκία (κάτι που δεν μπορεί να γίνει αφού το αδίκημα έχει παραγραφεί), ίσως να μπορούσε κάποιος να τεκμηριώσει τότε τον ισχυρισμό ότι έχει ζημιώσει από αυτό το Κράτος. Όμως αυτό, πρόσθεσε, δεν τεκμηριώνεται με την κατηγορία της διακίνησης παράνομου χρήματος, οπότε «πως ζητεί το ελληνικό δημόσιο να παρίσταται στη δίκη ως πολιτικός ενάγων;».

Υποστηρίχτηκε ακόμα ότι ο όρος «δημόσιο συμφέρον» υπάρχει ουσιαστικά σε κάθε δίκη, είτε αυτή αφορά έναν εμπρησμό, ένα ατύχημα, χρηματιστηριακές πράξεις, κλπ, οπότε «είναι αδιανόητο να ζητεί κάποιος να παρίσταται ως ενάγων το κράτος και να ζητεί αποζημίωση».

Παρόμοια επιχειρήματα με εκείνα των συνηγόρων του Μιχάλη Μιχαηλίδη, επιχειρηματία, υπέρ της αποβολής του Δημοσίου από την δίκη, διατύπωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και των άλλων κατηγορουμένων:

Του Ντίνου Μιχαηλίδη, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου.

Του Αναστασίου Σοφού, πρώην νομικού συμβούλου του ελληνικού κράτους και της γυναίκας του Μαρίας.

Και του Φουαντ αλ Ζαγιάντ, Σύρου εμπόρου όπλων που φέρεται να είναι το πρόσωπο που μεσολάβησε ώστε να γίνει η πώληση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR M1 στην Ελλάδα, και να φτάσει η προμήθεια, μέσω πατρός και υιού Μιχαηλίδη, στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το δικαστήριο, αφού αποσύρθηκε εκ νέου για άλλα 30 λεπτά, ανακοίνωσε κατόπιν ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του θέματος της παράστασης στη δίκη του ελληνικού δημοσίου, και φώναξε αμέσως πάλι το όνομα του Νίκου Ζηγρα να προσέλθει ως μάρτυρας κατηγορίας και να αρχίσει έτσι το ουσιαστικό μέρος της δίκης.

Εκείνη τη στιγμή όμως δεν ήταν εκεί ο μάρτυς, και κλήθηκαν τότε να προσέλθουν οι άλλοι 2 μάρτυρες κατηγορίας, Παναγιώτης Βλάχος και Λεοντοπούλου Σόνα, που επίσης δεν βρίσκονταν στην αίθουσα.

Η τελευταία έφυγε λίγη ώρα πριν για να προλάβει πτήση επιστροφής στην Θεσσαλονίκη, και ο Ζήγρας προσήλθε με τον συνήγορό του Στέλιο Γκαρίπη λίγα λεπτά με την διακοπή της συνεδρίασης, λέγοντας ότι η προηγούμενη ημίωρη διακοπή διήρκεσε λιγότερο και δεν πρόλαβε να έρθει πιο νωρίς.

Όπως και να έχει, ορίστηκε νέα δικάσιμος για την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, σε μία δίκη που ανεξάρτητοι παρατηρητές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι ίσως υπάρξουν και νέες ενστάσεις και νέα αιτήματα από την μεριά των συνηγόρων υπεράσπισης, που «μερικά μπορεί να έχουν βάση, μερικά όχι», αλλά ότι σύντομα «θα εξαντληθούν και αυτά, και η δίκη θα προχωρήσει».

Σε ερώτηση παράγοντα της δίκης προς μέλος της υπερασπιστικής ομάδας γιατί δεν υποβάλλουν τις ενστάσεις και τα αιτήματά τους μαζεμένα, η απάντηση που έλαβε ήταν «κάθε τι στην ώρα του».

Το βασικό, πάντως, επιχείρημα της υπερασπιστικής γραμμής είναι ότι η συγκεκριμένη δίκη έχει εκτροχιαστεί, ότι για αυτό ευθύνεται η δικαστής με συγκεκριμένες αποφάσεις που έχει λάβει, και ότι για να εκτονωθεί η ένταση πρέπει να δοθεί αναβολή ενός μηνός και να ξαναρχίσει με άλλη σύνθεση, αλλά με παρούσα την ίδια δικαστή.

Σημειώνεται ότι η δίκη είχε διακοπεί στις 27 Ιουλίου, οπότε ήδη παρήλθε διάστημα εκτόνωσης 1,5 μήνα υποστηρίζεται από την άλλη μεριά, της κατηγορούσας αρχής.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό εδώ και περίπου 1 χρόνο. Το προβλεπόμενο 18μηνο της προσωρινής κράτησής τους λήγει σε 6 μήνες. Εάν ως τότε δεν υπάρξει κατάληξη της δίκης, αφήνονται ελεύθεροι.

Το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους στην Ελλάδα, αυτόν τον μήνα που συμπληρώνουν το 12μηνο, δεν έγινε αποδεκτό, με το σκεπτικό ότι από την στιγμή που άρχισε η δίκη «δεν συντρέχει λόγος».

Η απόφαση αυτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δυσαρέστησε τους δύο υπό κατηγορίαν Κύπριους πολίτες, αφ’ ενός μεν διότι υποστηρίζοντας συνεχώς την αθωότητά τους, δηλώνουν ότι πρώτοι αυτοί θέλουν η δίκη να αρχίσει και να τελειώνει γρήγορα, κι αφετέρου δε η ήδη 12μηνη παραμονή τους στη φυλακή, όπως ειπώθηκε από κοντινό τους πρόσωπο, τους έχει καταβάλει ψυχικά και σωματικά.