Γ. Στουρνάρας: Ο διοικητής της ΤτΕ δεν ασκεί κυβερνητική πολιτική

Τη στάση του έναντι του ενδεχόμενου κυβερνητικής αλλαγής αποσαφήνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ακρόασή του από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται και ως τώρα θετικά έχουν εκφραστεί οι βουλευτές της Ν.Δ. και αρνητικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ, ενώ παρών δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.

«Ο υπουργός Οικονομικών ασκεί κυβερνητική πολιτική. Ο διοικητής της ΤτΕ έχει τελείως διαφορετικά καθήκοντα. Και οι δύο προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Και σταθερότητα του νομίσματος είναι δημόσιο συμφέρον. Αν δείτε τις κρίσεις, οι πρώτες που χτυπήθηκαν είναι οι ασθενέστερες τάξεις. Άρα η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας είναι και κοινωνική πολιτική», τόνισε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Γάκης).

«Ανεξαρτησία δεν σημαίνει ότι σε θέματα δημοσίου συμφέροντος δεν πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών από το ρόλο του διοικητή» και ότι ως διοικητής της ΤτΕ θα διαφυλάξει την ανεξαρτησία της και θα λειτουργήσει ως μέλος του ευρωσυστήματος όπου εκεί θα πρέπει να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Δίνοντας μία εικόνα της πολιτικής που θα ασκήσει ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ πάσχει, είναι ατελής ένωση και θα συνεχίσω να το πιστεύω και να λειτουργώ στην κατεύθυνση αυτή».

Ανέφερε ακόμη ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. είναι καταναλωτικά, 25 δισ. στεγαστικά και 42 δισ. επιχειρηματικά.