Γ. Ομήρου: Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της διεθνούς οικονομικής αξιοπιστίας της Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανταποκριθεί με μεγάλη ευσυνειδησία στις απαιτήσεις του επώδυνου προγράμματος στήριξης, για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Λουξεμβούργο.

Πρώτιστο μέλημά μας, τόνισε, είναι η αποκατάσταση της διεθνούς οικονομικής της αξιοπιστίας, που είναι απαραίτητη για την εκ νέου προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε ομιλία σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα γεγονότα του Eurogroup και τις γνωστές αποφάσεις για την Κύπρο, επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας ενώ στάθηκε και στις ενέργειες της ΚΔ για ανάκαμψη. Αναφορά έκανε και στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και στην επικείμενη έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και τάχθηκε υπέρ του διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου που θα διαφυλάσσει ότι τα όσα συζητούνται δεν εκφεύγουν των ψηφισμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η προώθηση της καινοτομίας, η αξιοποίηση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μας, η εγκαθίδρυση νέων υποδομών και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών, καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση της πείρας μας στην παροχή υπηρεσιών, αποτελούν εργαλεία προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Κύπρου.

Αναφέρθηκε και στην εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λέγοντας ότι αναμένεται να τους δώσει νέα πνοή και τη δυνατότητα να επιδείξουν και πάλι τις ικανότητές τους να ανταγωνιστούν με επιτυχία στο διεθνές πεδίο.

«Η Κύπρος δεν αποποιείται των ευθυνών της. Αναγνωρίζουμε ότι η κατασπατάληση πόρων και η πλασματική ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων είχαν τραγικά αποτελέσματα, τα οποία και προσπαθούμε να αναστρέψουμε», σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι σύμφωνα με το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου,  «έχουμε προβεί σε αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της επίτευξης των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων και της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών».

Είπε ακόμα ότι το επώδυνο πρόγραμμα σταθερότητας για την Κύπρο «στερείται κάθε αναπτυξιακής ταυτότητας, στηριζόμενο μονολιθικά στην εξαντλητική λιτότητα, έχει μέχρι στιγμής πλήξει ανεπανόρθωτα το τραπεζικό σύστημα, έχει εκτοξεύσει την ανεργία, πέραν και πάνω από τις ήδη δυσοίωνες προβλέψεις των δανειστών μας, έχει επιφέρει κατακόρυφη οικονομική ύφεση και δραματική συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και οδηγεί αναγκαστικά και με γοργό ρυθμό σε απαξίωση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τη στάση της ΕΕ λέγοντας ότι ενώ ο λαός μας είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην Ένωση, «εισέπραξε τάσεις οικονομικού ηγεμονισμού, παντελή απουσία κάθε αισθήματος αλληλεγγύης και  ενορχηστρωμένη προσπάθεια να τεθεί η Κύπρος προ απειλητικών τετελεσμένων, με τα οποία τελικά να εξαναγκασθεί να καταστρέψει βιαίως το οικονομικό μοντέλο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που οικοδόμησε τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Κύπρος βρέθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απομείωση του ελληνικού χρέους και λόγω του γεγονότος ότι δεν προστατεύθηκαν οι κυπριακές τράπεζες. Στην ομιλία του επέκρινε και το γεγονός ότι πριν από το Eurogroup υπήρξε συστηματική συκοφαντική εκστρατεία κατά της Κύπρου ως δήθεν χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για να τονίσει ότι μετά και από ελέγχους ευρωπαϊκών θεσμών όπως το Moneyval αποδείχθηκε ότι η ΚΔ διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς θεσμούς πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι λόγω της κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας κινημάτων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, νεοναζιστικά και νεοφασιστικά με πρόσφατο παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή που καταδικάζουμε την «ανάλγητη στάση των εταίρων μας», συνέχισε, «χαιρετίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω στήριξη της κυπριακής οικονομίας μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και μηχανισμών της Ε.Ε, όπως έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Για το θέμα της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων «διανοίγει προοπτικές αναβάθμισης της περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και μας επιτρέπει να διατηρούμε τις προσδοκίες μας για ένα μέλλον ευημερίας, που θα μπορεί να χρηματοδοτεί κατά σημαντικό μέρος την πρόοδο του λαού μας».

«Είναι προσωπική μου, αλλά και εθνική πεποίθηση, ότι οι ενεργειακοί πόροι δεν πρέπει να είναι πηγή σύγκρουσης, αλλά καταλύτης για την επίλυση συγκρούσεων και για την περιφερειακή ολοκλήρωση και, σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε σε επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που θα επιτρέψει την αξιοποίηση αυτών των πόρων προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού», συνέχισε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η Κύπρος «δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο τη διασύνδεση της λύσης του κυπριακού προβλήματος με τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, ενδεχόμενο που είναι βέβαιο ότι θα θέσει τη χώρα μας ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων, που θα αγνοούν το αναφαίρετο και αποκλειστικό δικαίωμα του λαού για λήψη αποφάσεων που τον αφορούν».

Για το νέο γύρο των συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσει σύντομα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι ενέργειες της κατοχικής δύναμης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβασή του.
«Και σε αυτό, όπως και στο γενικότερο πλαίσιο, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ σ’ ό,τι αφορά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπενθυμίζουμε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία η Τουρκία δεν έχει ακόμα υπογράψει, αποτελεί εδώ και λίγους μήνες αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου», σημείωσε.

Είπε ότι πρέπει να υπάρξει σαφής και αποκρυσταλλωμένη διαπραγματευτική βάση για να μην οδηγηθούμε σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών και σημείωσε ότι εφόσον πρόκειται για διεθνές πρόβλημα αλλά και για κατοχή ευρωπαϊκών εδαφών «επιθυμούμε την επικουρική συνδρομή της ΕΕ και όχι την παθητική και εκ του μακρόθεν θέαση».

Ανέφερε ότι μπορεί να οριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια προσωπικότητα υψηλού κύρους, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας ως ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για να παρακολουθεί τις συνομιλίες και να φροντίζει ώστε οι πρόνοιες της λύσης να είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις σχέσεις του Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και πρόσθεσε ότι η Κύπρος εκτιμά τα μέγιστα την εξειδικευμένη και υψηλού επιπέδου εργασία που παράγει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και αντλεί από αυτή πολύτιμες γνώσεις.

«Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διαχείριση των οικονομικών πόρων της Ε.Ε. είναι καίριος. Η ενίσχυση αυτού του ρόλου αποτελεί απαίτηση των κοινωνιών μας για διασφάλιση της ορθολογιστικής διαχείρισης των, τόσο δυσεύρετων στις μέρες μας, πόρων. Η αποκάλυψη περιπτώσεων κακοδιαχείρισης είναι ικανή να ταράξει τα θεμέλια του οικοδομήματος της Ε.Ε., όπως και των κρατών μελών και, ως εκ τούτου, ο ρόλος του Συνεδρίου, αν και βασισμένος σε απολιτική αποτίμηση γεγονότων, είναι βαθύτατα πολιτικός», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Vitor Caldeira σημείωσε ότι στις περιόδους κρίσης που διανύουμε, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν διαφάνεια και θέλουν να γνωρίζουν πού πάνε τα χρήματα τους και τι δαπάνες υπάρχουν. Σημείωσε και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στον έλεγχο των δημοσίων πόρων και την αρωγή που τους παρέχεται μέσω της συνεργασίας με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το μέλος του Συνεδρίου, Λάζαρος Λαζάρου, σημείωσε ότι στόχος του Ελεγκτικού Σώματος είναι να συνεχίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά να υποβοηθά το κοινοβουλευτικό έργο, εκφράζοντας την ευχή η Κύπρος, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη με παρόμοια προβλήματα να επανέλθουν σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.