Γ. Ελεγκτής: Απαράδεκτες καταστάσεις στον ΚΟΑ

Τέσσερις πρώην αθλητές λαμβάνουν μισθό χωρίς να εργάζονται, στο πλαίσιο του σχεδίου επαγγελματικής αποκατάστασης

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας στην έκθεση του  που αφορά το 2017, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, έκανε αναφορά για απαράδεκτες καταστάσεις στον  Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης,  αναφέρθηκε στην οικονομική διαφορά μεταξύ Δήμου Στροβόλου και του ΚΟΑ και την εκφρασθείσα πρόθεση του Δήμου Στροβόλου να προσφύγει στο ΕΔΑΔ μετά τις αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων.

Ο Δήμος Στροβόλου από το 2007 βρίσκεται στα δικαστήρια, ως αντίδικος με τον ΚΟΑ, διεκδικώντας επιπλέον 10% επιβάρυνση, πλέον τόκο, πλέον έξοδα και ΦΠΑ, για δικαιώματα φόρου θεάματος σχετικά με ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι οποίοι έλαβαν χώρα στο στάδιο ΓΣΠ. Διεκδικεί ποσό γύρω στα 7 εκ. ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε υπέρ του Δήμου Στροβόλου και σε επίπεδο έφεσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ΚΟΑ μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρατήρησε ότι οι μόνοι οι οποίοι κερδίζουν είναι οι δικηγόροι και θα πρέπει η πολιτεία να λάβει τελικές αποφάσεις, αφού και τα δύο μέρη χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Αντρέας Μιχαηλίδης, ανακοίνωσε ότι δεν λήφθηκε απόφαση για προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Προανήγγειλε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Κατήγγειλε ότι τα σωματεία τα οποία έχουν έδρα το ΓΣΠ, δηλαδή το ΑΠΟΕΛ και η ΟΜΟΝΟΙΑ, δεν πληρώνουν φόρο θεάματος, αλλά ο φόρος χρεώνεται στον ΚΟΑ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπέδειξε ότι ο φόρος πρέπει να καταβάλλεται από τα σωματεία.

Τα τέσσερα μεγάλα κλειστά γήπεδα, ανάμεσα σε άλλα μικρότερα, το Τάσος Παπαδόπουλος –Ελευθερία, το Λευκόθεο, το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης και το Αθλητικό Κέντρο Λάρνακας, λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς τελική έγκριση. Το γεγονός αποτελεί από μόνο του, ποινικό αδίκημα, αφού τίθεται θέμα ασφάλειας των χρηστών. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και πολλά άλλα γήπεδα και αθλητικά κέντρα.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, διερωτήθηκε τι θα συμβεί και ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Η δαπάνη για αστυνόμευση των γηπέδων, σε αγώνες υψηλού κινδύνου, καταβάλλεται από τον ΚΟΑ. Το 2017 το κόστος έφθασε το 1,4 εκ. ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι θα πρέπει να καταβάλλεται το κόστος από τις ομοσπονδίες. Με τον τρόπο αυτό θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη για πιο ήρεμους αγώνες, άρα και χαμηλότερο κόστος.

Κατήγγειλε ότι τέσσερις πρώην αθλητές λαμβάνουν μισθό χωρίς να εργάζονται, στο πλαίσιο του σχεδίου επαγγελματικής αποκατάστασης. Συνολικά λαμβάνουν 145 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Ο Γενικός Ελεγκτής, υπέδειξε ότι πρέπει να εργάζονται και να πληρώνονται και είναι αδιανόητο από τα 30 έως τα 80 τους χρόνια να κάθονται στις καφετέριες και να πληρώνονται. Είναι αδιανόητο να παίρνει 40.000 ευρώ και να περιφέρεται στις καφετέριες”, συμπλήρωσε και είπε πως οι εισηγήσεις της ομάδας έργου, είναι στα ΣΕΑ να εντάσσονται για 6 χρόνια και όχι μέχρι τη συνταξιοδότηση, η οποία όπως ανέφερε δεν υιοθετήθηκε.

Τόσο κατά τη συνεδρία της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το δημόσιο χρήμα είναι ιερό και ότι “θα κόψει τα χέρια που βουτήξουν τα δάκτυλα στο μέλι”.

Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα και τα γυμναστήρια που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες, είπε πως θα δοθεί χρόνος συμμόρφωσης με τον νόμο και ακολούθως σε όσα γυμναστήρια δεν συμμορφωθούν θα μπει λουκέτο.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε πως το ΔΣ του οργανισμού θα εξετάσει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων χρηματοδότησης των σωματείων και ομοσπονδιών, θα επιληφθεί των θεμάτων τελικής έγκρισης στη λειτουργία των γηπέδων και διαβεβαίωσε ότι στο Γήπεδο Λεμεσού θα διενεργείται αυστηρός έλεγχος.

Με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται θα λυθεί το θέμα με τα γυμναστήρια, είπε προσθέτοντας ότι όσοι δεν συμμορφωθούν στο χρονικό πλαίσιο που θα καθοριστεί θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και θα μπουν λουκέτα.