Γιωργάλλας: Καιρός να αποδοθούν ευθύνες για τον Συνεργατισμό

Καιρός να αποδοθούν ευθύνες για τον Συνεργατισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Τα εγκλήματα που έγιναν στον Συνεργατισμό, στοίχειωσαν ξανά σήμερα τη Βουλή μέσα από την εξέταση του πορίσματος Αρέστη και ξύπνησαν ξανά τον εφιάλτη που βασανίζει μέχρι σήμερα τον τόπο και τον κόσμο μας.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της αστυνομικής έρευνας για την καταστροφή του Συνεργατισμού, η διαδικασία των ανακρίσεων είναι στο πουθενά, παρά την φιλότιμη προσπάθεια της ανακριτικής ομάδας.

Αφέθηκαν μόνοι τους 13 ανακριτές να ερευνήσουν χιλιάδες υποθέσεις και τεράστιους όγκους στοιχείων και άλλου υλικού. Με τους αργούς ρυθμούς που προχωρά η έρευνα θα χρειαστούν χρόνια να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για να ανοίξει ο δρόμος να τιμωρηθούν τα εγκλήματα και οι εγκληματίες που έδωσαν τη χαριστική βολή θανάτου στον Συνεργατισμό.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης:

1. Να ενισχύσει με άτομα και μέσα την ανακριτική ομάδα για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της έρευνας.

2. Να αξιοποιήσει το προσωπικό και τα μέσα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η έρευνα που διεξάγει η ΕΥ για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τα όσα ερευνά η Αστυνομία για την καταστροφή του Συνεργατισμού.

3. Να εργοδοτήσει εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες αναλυτές για να συνδράμουν το ανακριτικών έργο με τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Τα στοιχεία υπάρχουν. Το πόρισμα Αρέστη είναι ένα ικανό εργαλείο που χαράσσει τον δρόμο για τιμωρία, απόδοση ευθυνών και λογοδοσία.

Τέλος καλούμε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να συντηρήσει το θέμα, να συνεχίσει να πιέζει να φτάσουμε σε αποτέλεσμα και τιμωρία.»