Γιάννος Κρανιδιώτης: 15 χρόνια από τον τραγικό θάνατό του

Συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από τον τραγικό και αναπάντεχο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Την 14η Σεπτεμβρίου 1999 ο Γ. Κρανιδιώτης μετέβαινε, με το υπηρεσιακό αεροσκάφος Φάλκον της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Βουκουρέστι, ούτως ώστε να συμμετέχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών.

Λίγο πριν από την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 άτομα μεταξύ των οποίων και ο Γιάννος Κρανιδιώτης με τον γιό του.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε οραματιστής και στυλοβάτης της μεγαλόπνοης πολιτικής για την ενσωμάτωση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Μεγάλος σταθμός το 1988 όταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβουλεύει την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. Μια αίτηση που τελικά υποβάλλεται δύο χρόνια αργότερα.

Ο Κρανιδιώτης οραματιζόταν μεγάλα άλματα για τον απανταχού Ελληνισμό και είχε την ικανότητα να προωθήσει τα μεγάλα σχέδιά του στηριζόμενος στην διπλωματική του δεινότητα και στην ανεξάντλητη υπομονή του. Η αγωνιστικότητα, η μεθοδικότητα, η εργατικότητα και η εμπειρία του, χάρισαν στον Ελληνισμό νίκες σε κρίσιμες στιγμές.

Αν και η ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη υπήρξε σύντομη, το όραμα του για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παραμένει διαχρονικό αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ.

15 χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.
Χρέος μας απέναντί στον μεγάλο πολιτικό και μεγάλο ιδεολόγο να μην λυγίσουμε κάτω από νεοαποικοιακά δεσμά ούτε να υπομένουμε τους ασφυκτικούς κλοιούς της Τρόικα.

Η Νεολαία ΕΔΕΚ τιμά την μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη και ενθυμουμένη την αγωνιστικότητα και την μαχητικότητα του ανανεώνει τους όρκους για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατοχή, του αγώνα για δικαίωση και κοινωνική δικαιοσύνη.