Γεωργιάδης: Θα υλοποιούμε το μνημόνιο, για ακόμη λίγους μήνες

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανέφερε ότι για  ακόμη λίγους μήνες θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα του μνημονίου,  κφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι η κυπριακή οικονομία έχει προοπτική.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το μνημόνιο θα συνεχίσει να υλοποιείται “όταν αυτή η αμείλικτη εικόνα που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που οι διεθνείς αγορές εκφράζουν προς ένα κράτος επιβεβαιωθεί και εδραιωθεί και όχι με τα λόγια και τα συνθήματα”.

Και βλέπετε, σημείωσε, πόσο ταχεία ήταν η διόρθωση, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, υλοποιώντας ένα δύσκολο πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρύθμισης, επανακτώντας ή δημιουργώντας συνθήκες σταθερότητας στο εσωτερικό και εμπιστοσύνη, αξιοπιστία στο εξωτερικό.

“Αυτή την εικόνα πρέπει να την διατηρήσουμε, να τη διαφυλάξουμε με πολιτικές ευθύνης που να κρατούν την Κύπρο μακριά από αντιλήψεις ή παραδείγματα αστάθειας και αβεβαιότητας, και θεωρώ ότι αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός αυτή την εικόνα να την διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε και να απαλλαγούμε τελικά από τα δεκανίκια των δανειστών μας”, ανέφερε.

Προϋπόθεση όμως, τόνισε, ότι για ακόμη κάποιο διάστημα, για ακόμη λίγους μήνες θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα.

Αυτή η εικόνα της εμπιστοσύνης που οι διεθνείς αγορές εκφράζουν προς την Κύπρο, συνέχισε, σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση για ακόμη σε κάποιο διάστημα, του προγράμματος, το οποίο έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε και επειδή ακριβώς αρχίζουν κάποιοι να διαβλέπουν την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο, άρχισε να αλλάζει το τροπάριο – μα και να βγούμε από το μνημόνιο τίποτα δεν θα αλλάξει, η ΕΕ επιβάλλει ούτως ή άλλως αυστηρούς κανόνες.

Προφανώς, σημείωσε, κάποιοι να επιθυμούν όχι μόνο από το μνημόνιο να εξέλθουμε αλλά και από την ΕΕ. Αλλά εγώ, είπε, θα ήλπιζα πράγματι όταν σύντομα θα εξέλθουμε από το μνημόνιο κάποια πράγματα να έχουν φτιάξει, κυρίως οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες μας – είναι αυτές που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία, για την οποία παλαιότερα είμαστε περήφανοι, σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της εξάρτησης.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ουσιαστικά η εικόνα που έχει χαρακτηρίσει τα δημόσια οικονομικά χαρακτηρίζει και την ιδιωτική οικονομία με τον ιδιωτικό δανεισμό. “Τώρα που θα έπρεπε να υπήρχε πράγματι η δυνατότητα απόδοσης από τις τράπεζες και ανάληψης από τα νοικοκυριά για τις επιχειρήσεις χρηματοδότησης δανεισμού έχουμε βρεθεί με μια κατάσταση που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ήδη να είμαστε υπερδανεισμένοι”, σημείωσε.

Με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, συνέχισε, να κουβαλούν ένα υπέρογκο δανεισμό ο οποίος έχει αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

“Πρέπει να ξέρουμε πως αυτή η υπομόχλευση που είναι απαραίτητη για να επανεκκινήσει ο κύκλος της χρηματοδότησης μιας οικονομίας μέσω του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα από την μια ημέρα στην άλλη όταν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι προ διετίας το τραπεζικό μας σύστημα ήταν υπό κατάρρευση. Τα επιτόκια βεβαίως και πρέπει να μειωθούν, βεβαίως και παραμένουν ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί κινήσεις αποκλιμάκωσης τόσο των καταθετικών όσο και των δανειστικών επιτοκίων, στο βαθμό που σήμερα έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια που υπήρξαν ποτέ στην Κύπρο”, πρόσθεσε.

Μας ικανοποιεί, είπε ο ΥΠΟΙΚ, η προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού μας συστήματος που πρέπει να συνεχιστεί, αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά τις προϋποθέσεις απόδοσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες μας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Εχοντας σταθεροποιήσει την κατάσταση, έχοντας αποτρέψει τους ανυπολόγιστους κινδύνους, οι οποίοι είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει τώρα – και αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης – είπε ο κ. Γεωργιάδης, να εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες στην προώθηση δύσκολων και πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας.

“Πρέπει να προωθήσουμε αλλαγές, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου πιο υγιούς μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης ακόμη και μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων που φαινομενικά δεν σχετίζονται άμεσα με την οικονομική πολιτική”.

Τόνισε πως υπάρχει προοπτική για την Κύπρο και για την κυπριακή οικονομία. “Βεβαίως είμαι αισιόδοξος ότι η κυπριακή οικονομία διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές, δεν έχουμε απολέσει την δυναμική σε σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας”, είπε.

“Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση πως αυτές τις προοπτικές θα τις ενισχύσουμε και θα τις απελευθερώσουμε υιοθετώντας μια νέα πολιτική προσέγγιση που να προκύπτει και να βάζει στο περιθώριο τον λαϊκισμό και τα συνθήματα, αλλά θα προωθεί αποφάσεις δύσκολες αλλά απολύτως αναγκαίες”, συμπλήρωσε.

Εισηγούνται κάποιοι, είπε, να ρίξουμε περισσότερο χρήμα στην αγορά όταν φρόντισαν να μας αποκλείσουν από τις διεθνείς αγορές εδώ και μερικά χρόνια, καθιστώντας αδύνατη τη χρηματοδότηση του κράτους μέσα από τις αγορές, όταν φρόντισαν να αφαιμάσσουν και το τελευταίο ευρώ από τα ταμεία προνοίας, συντάξεων αλλά και το εσωτερικό τραπεζικό σύστημα.

Ανέφερε πως όταν ακολουθείται αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική δεν έχουμε την ανάπτυξη αλλά τη διολίσθηση.

“Είναι αυτό που δεν συμφωνώ -είτε λιτότητα είτε ανάπτυξη- αυτό είναι ένα επίπλαστο δίλημμα όσων επιθυμούν να αποφύγουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική που αποδίδει, η πολιτική που εμείς ακολουθούμε δεν είναι ούτε η πολιτική της λιτότητας αλλά η ανάπτυξη μέσω της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης – αυτή είναι η δική μας απάντηση στο ψευδεπίγραφο δίλημμα λιτότητα – ανάπτυξη”, κατέληξε.