Γεωργιάδης: Είμαστε ικανοποιημένοι για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο

Γεωργιάδης: Είμαστε ικανοποιημένοι για τις σκέψεις, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που συνοδεύει το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε πανέτοιμοι ως παράταξη, ως η σοβαρή, υπεύθυνη πολιτική δύναμη με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε την εφαρμογή αυτού του μεγάλου, ιστορικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου.

Με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση ο κ. Πετρίδης δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα συζητήσαμε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τα προβλήματα στην οικονομία, στην αγορά, στις επιχειρήσεις λόγω της κρίσης της πανδημίας. Έχουμε διανύσει 14 μήνες περιορισμών μιας ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης που η κυβέρνηση έχει στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο την οικονομία για να μπορέσει να αντέξει. Με 400 εκατομμύρια ευρώ σε εφάπαξ στήριξη στις επιχειρήσεις, με πέραν των 700 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, με άλλα μέτρα τα οποία αφορούν κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Αυτή τη στιγμή το θετικό είναι ότι με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος από τη Δευτέρα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, κέντρα εστίασης, το λιανικό εμπόριο, άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Αυτό είναι κάτι θετικό σε συνδυασμό και με το ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο είναι τέτοια τα οποία θα επιτρέψουν την οικονομική δραστηριότητα αν όλοι φυσικά σεβόμαστε και τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Περνάμε στην περίοδο της ανάκαμψης, περνάμε στην περίοδο της αντεπίθεσης. Σ ΄αυτό το πλαίσιο έχω ενημερώσει και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι στις 12 του μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και το Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα αποτελέσει το κύριο όπλο της οικονομικής αντεπίθεσης για τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια που θα συνοδεύει και θα προδιαγράφει και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εκεί και όπου χρειάζεται μέχρι να απελευθερωθεί εντελώς η αγορά ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τους ρυθμούς ανάπτυξης με τους οποίους λειτουργούσε πριν. Είναι και σ’ αυτό το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει και με την πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού όπως με το άνοιγμα της Βουλής καταθέσουμε άμεσα νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την μη επιβολή οποιασδήποτε χρηματικής επιβάρυνσης ή τόκου σε υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που έχουν πληρωτέο ποσό ΦΠΑ στη φορολογική δήλωση που αφορά τη φορολογική περίοδο που λήγει τις 31/03/2021 με ημερομηνία υποβολής και καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι τις 10/05/2021 δηλαδή τον Μάιο, το ίδιο θα γίνει και για τον Ιούνιο και για τον Ιούλιο και το εν λόγω ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την προθεσμία υποβολής της επόμενης φορολογικής δήλωσης δηλαδή μέχρι τις 10/08/2021.

Φυσικά επισημαίνεται ότι για να ισχύουν οι πιο πάνω ρυθμίσεις οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα άρα δεν θα καταβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο γι’ αυτούς οι οποίοι λόγω της πανδημίας και λόγω του ότι αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή πρόβλημα ρευστότητας δεν θα μπορέσουν τη Δευτέρα που ανοίγει η αγορά να καταβάλουν και τις οφειλές τους στο ΦΠΑ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα κόμματα, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ αλλά πρέπει να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα από τις αυστηρές απαγορεύσεις και προσδοκούμε σε μια ταχεία ανάκαμψη για το 2021. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Δημοκρατικό Συναγερμό για τις εποικοδομητικές τους προτάσεις κατά τη διάρκεια αυτή των δεκατεσσάρων μηνών που συνεχίζεται η πανδημία».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Εγώ να σας ευχαριστήσω κ. Υπουργέ για τη σημερινή συνάντηση για την άμεση, θετική σας ανταπόκριση στην εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού και εκπροσώπων των παραγωγικών ομάδων για αναστολή στην πληρωμή του ΦΠΑ των επόμενων περιόδων αλλά κυρίως θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που απέδειξε στην πράξη ότι έχει και την διάθεση και τα μέσα να βοηθήσει την οικονομία, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις να κρατηθούν σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η δυναμική επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα.

Έχουμε διανύσει την απόσταση, είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων κι αυτή είναι η ώρα που πρέπει μεθοδικά, συλλογικά να υποστηρίξουμε τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως εξίσου σημαντική είναι και η επόμενη μέρα, τα επόμενα χρόνια κατά ακρίβεια όχι μόνο δηλαδή της αμέσως επόμενης περιόδου μετά τον κορωνοϊό αλλά και σ’ ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, γι’ αυτό και το κεφάλαιο του ταμείου ανάκαμψης το οποίο συζητήσαμε με τον Υπουργό είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη χώρα μας, μια ευκαιρία που προκύπτει κάθε μερικές δεκαετίες, είναι ίσως εξίσου σημαντική με την ίδια την ένταξη της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Μπορούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να πετύχουμε τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας. Είμαστε ικανοποιημένοι για τις σκέψεις, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που συνοδεύει το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα και είμαστε πανέτοιμοι ως παράταξη, ως η σοβαρή, υπεύθυνη πολιτική δύναμη με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε την εφαρμογή αυτού του μεγάλου, ιστορικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου».