Γαλλική “υποστήριξη” για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αναμένει ο Μπαγίς

Bοήθεια απο πλευράς Γαλλίας για το ζήτημα της διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αναμένει η Άγκυρά σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για Ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαγίς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γαλλία, θα ανακοινώσει το άνοιγμα δύο εκ των 35 κεφαλαίων που πρέπει να υλοποιηθούν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ. Τα δύο κεφάλαια θα αφορούν την οικονομική και την περιφερειακή πολιτική.

Πάντως, η Τουρκία, έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής μόνο ένα εκ των 35 απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ τα 13 από αυτά εμποδίζονται από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Πιστεύω πως ο Ολάντ προσπαθεί να σχεδιάζει το πρόγραμμά του για τους επομενους δύο μήνες και στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και μία επίσκεψη στην Τουρκία. Ευελπιστούμε πριν έρθει στην Τουρκία θα μας ανακοινώσει την άρση των εμποδίων σε τουλάχιστον δύο ενταξιακά κεφάλαια”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μπαγίς.

Ωστόσο, ο Ολάντ θεωρεί πως οι περιορισμοί που έχουν τεθεί-και απο τον ίδιο- για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα πρέπει να κριθούν επί τη βάσει πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων.