Εκτιμήσεις επιδείνωσης του χρέους το 2013 – Αύριο το βράδυ η διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού

Αρνητικά στοιχεία για το χρέος και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, παρουσιάστηκαν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Προϋπολογισμού .Το χρέος θα «σκαρφαλώσει» και άλλο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής της οικονομίας υπολογίζεται να είναι αρνητικός μέχρι το 2014, με ενδεχόμενη μικρή ανάκαμψη το 2015.

Το δημόσιο χρέος παρουσίασε επιδείνωση για το 2012. Εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 75,7% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζεται η στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Αν συνυπολογιστεί , το δημόσιο χρέος αυξάνεται στο 85,8% του ΑΕΠ.

Το 2013 προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση με το χρέος να φτάνει στο 92% του ΑΕΠ, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της Κύπρου ως προς τους ευρωπαίους εταίρους. Σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος για το 2013 αναμένεται να αυξηθεί κατά 770 εκατομμύρια ευρώ και να φθάσει στα 16 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.

Οι συνολικές δαπάνες του 2013 εκτιμώνται σε 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές) στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 17,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012 ,παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,2%.

Τα συνολικά έσοδα για το 2013 εκτιμώνται σε 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιρουμένων των δανείων) και παρουσιάζουν αύξηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποκοπές των μισθών παρουσιάζονται στον Προϋπολογισμό ως έσοδα από συνεισφορές του προσωπικού.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση, ξεπερνώντας τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις και αναμένεται να κλείσει στο 5,75% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2012, αποκλίνοντας έτσι σημαντικά από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.