Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση στο άνοιγμα του Κοινοβουλίου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση στο άνοιγμα του Κοινοβουλίου

Η βασίλισσα Ελισάβετ, έκανε τη πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο άνοιγμα του Κοινοβουλίου, μετά τον θάνατο του επί 73 χρόνια συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος ήταν εκείνος που επί δεκαετίες συνόδευε τη βασίλισσα στην τελετή. Ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών.

Η τελετή αυτού του έτους ήταν πολύ διαφορετική και με πολλές αλλαγές λόγω πανδημίας. Παρά το γεγονός του λαμπερού και πομπώδους τελετουργικού, φέτος τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι.

Όλοι οι βουλευτές και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων έπρεπε να φορούν μάσκες και όλοι οι παρόντες είχαν υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού πριν από την εκδήλωση. Μόνο η 95χρονη βασίλισσα δεν φορούσε μάσκα.

Επίσης, αυτήν τη φορά η βασίλισσα δεν έφτασε με την καθιερωμένη άμαξά της, αλλά με αυτοκίνητο από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Ουέστμινστερ.

Παράλληλα, δεν φορούσε το στέμμα της ούτε την κάπα της, αλλά ένα φόρεμα με καπέλο. Tην τελευταία φορά που φορούσε το στέμμα με τα 3.000 πετράδια, βάρους 1,3 κιλών, ήταν το 2016.

Στο πλευρό της είχε τον γιο της πρίγκιπα Κάρολο και συνοδευόταν και από τη νύφη της Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Ο θρόνος πλέον ήταν μόνο για ένα άτομο και εκεί κάθισε μόνη της η Ελισάβετ, ενώ ο Κάρολος και η Καμίλα κάθισαν πιο δίπλα, σε έδρες της Βουλής. Η βασίλισσα ανακοίνωσε όπως κάθε φορά τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν στο πλευρό της σε τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, τον Δεκέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019 και τον Ιούνιο του 2017, όταν ο πατέρας του Φίλιππος αρρώστησε με μία λοίμωξη, δύο μήνες προτού αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του.

Αυτήν τη φορά στην αίθουσα δεν υπήρχαν καλεσμένοι εκτός Κοινοβουλίου ή Διπλωματικού Σώματος, μόνο 108 άνθρωποι ήταν παριστάμενοι, από τους 600 που είναι το σύνηθες. Στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις 74 άτομα, περιλαμβανομένης της βασίλισσας, του πρίγκιπα Κάρολου και της Καμίλα, του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του ηγέτη των Εργατικών, εκπροσώπων της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων και όσων εμπλέκονταν στην τελετουργική διαδικασία. Σε άλλη μία αλλαγή στο τελετουργικό ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπάκλαντ δεν παρέδωσε απευθείας την ομιλία στη βασίλισσα ως είθισται αλλά την τοποθέτησε σε ένα τραπέζι.

Δεν υπήρχε στρατιωτική παρουσία ούτε στρατιωτική μπάντα προς τιμήν της βασίλισσας έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ. Η μόνη παράδοση που τηρήθηκε ήταν η Μαύρη Ράβδος, κατά την οποία η Λαίδη Ούσερ της Μαύρης Ράβδου φθάνει στην αίθουσα και χτυπά με τη ράβδο τρεις φορές για να της ανοίξουν, συμβολίζοντας την ανεξαρτησία των Κοινοτήτων από τη μοναρχία.