Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Όραμα για την φροντίδα υγείας του μέλλοντος

Από το 1965 και κάθε χρόνο στις 12 Μαίου, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN).

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Η μέρα αυτή  αποτελεί την ελάχιστη πράξη απόδοσης φόρου τιμής για το έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, τις επισκέπτριες τους επισκέπτες υγείας, τις μαίες τους μαιευτές, στα εκατομμύρια των συναδέλφων  που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας  αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους .

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών,  τον τίτλο:

«NURSES: A VOICE TO LEAD – A VISION FOR FUTURE HEALTHCARE »

«Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή- όραμα για την  φροντίδα υγείας του μέλλοντος»  

Μέσα από την φετινή θεματολογία του ICN, δίνεται η ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου των Νοσηλευτών, τη συμβολή τους  στη  διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στην πραγματική αξία των νοσηλευτών.

Κάθε χρόνο, το ICN ηγείται των παγκόσμιων εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, η οποία πραγματοποιείται στις 12 Μαΐου, την επέτειο από τη γέννηση της  Florence Nightingale.

Φέτος το ICN υποστηρίζει πως η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αποδείξει στον κόσμο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια ζωής. Παρόλο που υπήρξαν δραματικές αλλαγές  στην υγειονομική περίθαλψη λόγω της υγειονομικής αυτής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης, σημειώνουν ταυτόχρονα πως υπήρξαν επίσης  μεγάλες καινοτομίες και αλλαγές που βελτίωσαν ουσιαστικά  την πρόσβαση στην περίθαλψη και φροντίδα.

Το 2021, το ICN θα επικεντρωθεί στις αλλαγές αυτές  και τις καινοτομίες στη νοσηλευτική και πώς αυτές  θα διαμορφώσουν τελικά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Ως το πολυπληθέστερο επάγγελμα στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, οι νοσηλευτές πρέπει να διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος. Επίσης τονίζει πως οι νοσηλευτές/τριες, οι επισκέπτριες, οι επισκέπτες υγείας, οι μαίες, λόγω το μοναδικού ρόλου τους να εργάζονται με άτομα από την γέννηση έως τον θάνατο, πρέπει να συμμετέχουν αναμφίβολα στη χάραξη πολιτικής υγείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ICN Howard Catton αναφέρει πως  η πανδημία είχε αποκαλύψει τις αδυναμίες σε πολλά από τα συστήματα υγείας  ανά το παγκόσμιο, τις τεράστιες πιέσεις  υπό τις οποίες εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό,  και έριξε φως στην απίστευτη αφοσίωση και το θάρρος τους.

«Αυτό που πέτυχε επίσης η πανδημία μας δίνει την ευκαιρία να ζητήσουμε επαναφορά και την ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέα μοντέλα φροντίδας όπου το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στο επίκεντρο των συστημάτων υγείας μας», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μόνο αυτό το όραμα της μελλοντικής υγειονομικής περίθαλψης δημιουργώντας νέες πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για αυτήν την τεράστια αλλαγή και αυτός είναι ένας άλλος βασικός τομέας που η  Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών 2021 θα επιδιώξει να εστιάσει».

Η  Πανδημία COVID-19 συνεχίζει  τραγικά  να  επιβεβαιώνει την σημαντικότητα του ρόλου των Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών, των επισκεπτριών, των επισκεπτών υγείας, των μαιών, για ακόμη  μια φορά.

Οι συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική αυτή κρίση, διαμόρφωσαν μία νέα πραγματικότητα για την επαγγελματική, την προσωπική και την κοινωνική ζωή όλων των επαγγελματιών υγείας, ειδικότερα για τους νοσηλευτές, τις νοσηλεύτριες, τις μαίες, τις επισκέπτριες τους επισκέπτες υγείας, που βρέθηκαν και βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή.

Την ίδια στιγμή, έγινε επιτακτική και πιεστική η ανάγκη να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες προσκλήσεις της παρούσας επαγγελματικής κατάστασης με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα, αλλά και στις απαιτήσεις της προσωπικής και κοινωνικής τους ζωής.

Στα πλαίσια της νέας αυτής πραγματικότητας, κλήθηκαν και συνεχίζουν να το πράττουν, να παρέχουν υψηλής ποιότητας και ασφάλειας νοσηλευτική φροντίδα υγείας, αλλά ταυτόχρονα ήταν απαραίτητα αναγκαίο να φροντίσουν και τον εαυτό τους σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.