“ΑRGO” και Ντει Λούις οι μεγάλοι νικητές των Όσκαρ

And the Oskar goes to…Αrgo!

Το σημαντικότερο ουσιαστικά βραβείο της χθεσινής βραδειάς των Όσκαρ, αυτό της καλύτερης ταινίας πήγε στο αδιαφιλονίκητο φαβορί, το “Argo”.Η ταινία αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι αμερικανών διπλωματών που κρατούντο όμηροι στο Ιράν, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το βραβείο ανακοίνωσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισελ Ομπάμα και μάλιστα με απευθείας σύνδεση από τον λευκό Οίκο.Ο Μπεν Άφλεκ, ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και όλους τους συνεργάτες του,ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τη σύζυγό του.

Υποψήφιες για το ‘Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήσαν επίσης οι ταινίες Αγάπη (Amour) του Μίκαελ Χάινεκε, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου του Μπεν Ζάιτλιν, Django: Ο Τιμωρός (Django Unchained) του Κουέντιν Ταραντίνο, Οι ‘Αθλιοι του Τομ Χούπερ, Η Ζωή του Πι του Ανγκ Λι, Λίνκολν του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Οδηγός Αισιοδοξίας του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και Zero Dark Thirty της Κάθριν Μπίγκελοου

Το Όσκαρ του πρώτου ανδρικού ρόλου κατέληξε στα χέρια του Ντάνιελ Ντει Λιούις για την ταινία “‘Λίνκολν”. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βρετανός ηθοποιός έχει στη συλλογή του άλλα τρία χρυσά αγαλματάκια στην ίδια κατηγορία.Ο 55χρονος ηθοποιός, ο οποίος ήταν το μεγάλο φαβορί, νίκησε τους Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Αισιοδοξίας), Χιου Τζάκμαν (Οι ‘Αθλιοι), Χοακίν Φίνιξ (The Master) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Flight).

Το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου πήρε η Τζένιφερ Λόρενς για την ερμηνεία της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας». Ωστόσο καθώς πήγαινε να παραλάβει το όσκαρ, η ηθοποιός ταραγμένη μπερδεύτηκε κι έπεσε στις σκάλες…

Το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου πήγε στην Αν Χάθαγουέι για τους «Άθλιους» και του Β ανδρικού στον Κρίστοφ Βαλτς για το «Django ο τιμωρός».

Δείτε αναλυτικά τα Όσκαρ:

Καλύτερης Ταινίας: Argo
Ά Ανδρικού: Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Lincoln)
Α’ Γυναικείου: Τζένιφερ Λόρενς (Silver Linings Playbook)
Β’ Ανδρικού: Κρίστοφ Βαλτς (Django Unchained)
Β’ Γυναικείου: Αν Χαθαγουεϊ (Les Misérables)
Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ανγκ Λι (Life of Pi)
Ξενόγλωσσης: Amour
Τραγουδιού: Skyfall, Adele
Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Κουέντιν Ταραντίνο (Django Unchained)
Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Ρικ Κάρτερ, Τζιμ Έρικσον (Lincoln)
Καλύτερης Φωτογραφίας: Κλαούντιο Μιράντα (Life of Pi)
Κινούμενων Σχεδίων: Brave
Κινούμενων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Paperman
Καλύτερων οπτικών εφέ: Life of Pi
Μακιγιάζ: Les Misérables
Κοστουμιών: Anna Karenina
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (live action): Curfew
Καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Inocente
Καλύτερου ντοκιμαντέρ: Searching for Sugar Man
Μιξάζ ήχου: Les Misérables
Επεξεργασίας ήχου: Zero Dark Thirty, Skyfall
Καλύτερου μοντάζ: Argo
Καλύτερης παραγωγής: Lincoln