Α.Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού,  δήλωσε ότι το  ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εάν αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού,  σημειώνοντας ότι έχει τεράστια σημασία να λειτουργήσουν όλα τα κόμματα υπεύθυνα και εποικοδομητικά.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη αρχηγών πολιτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ αρνητικές εάν και εφόσον και αυτή τη φορά δεν υπάρξει μία κατάληξη στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν μέσα από δημοψηφίσματα, προσθέτοντας ότι η διαιώνιση του αδιεξόδου οδηγεί στη διχοτόμηση, μιαν εξέλιξη την οποία το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “είναι πολύ καλά γνωστό ότι το ΑΚΕΛ είχε διαφωνήσει με την τακτική που είχε επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουμε για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος”.

“Είχαμε τονίσει ότι εμείς θα έπρεπε να επιδιώξουμε ένα λιτό ανακοινωθέν και να πούμε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει. Δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα χάναμε αρκετό χρόνο και θα καταλήγαμε με ένα αποτέλεσμα το οποίο θα ήταν υποδεέστερο εκείνου που είχαμε, και λυπούμαι να πω ότι δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί πλήρως”, είπε.

Ανέφερε ότι “υπολείπεται αυτό το κοινό ανακοινωθέν σε μερικά σημεία από τη βάση την οποία είχαμε τότε με τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ και τη συμφωνία για το ζήτημα της κυριαρχίας”.

“Είναι εξασφαλισμένη η εξωτερική κυριαρχία και απομένει να ρυθμιστεί το θέμα της εσωτερικής κυριαρχίας, ενώ και στο ζήτημα του κατάλοιπου εξουσίας γίνεται αναφορά ότι αποδεχόμαστε, δίχως προηγουμένως να έχουν ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, να παραπεμφθεί το κατάλοιπο εξουσίες στις συνιστώσες οντότητες”, είπε.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, “έχουμε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η απόφαση είναι δική του και αν αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο κ. Έρογλου θα απαντήσει θετικά, εμείς θα τον στηρίξουμε”.

“Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, εάν στη βάση αυτού του σχεδίου ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα για να τον πατήσουμε με στόχο να φθάσουμε σε συμφωνία στο Κυπριακό. Θα είναι ένας δρόμος πάρα πολύ δύσκολος και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε οι πάντες. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, πώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμπεριφερθεί, αλλά και εμείς τα πολιτικά κόμματα”, είπε.

Εξήγησε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι συνεπής στις αρχές λύσης του Κυπριακού και δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες παλινδρομήσεις και αντιφάσεις στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε τα ζητήματα και πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συλλογικότητα, δηλαδή να υπάρχει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και να επιχειρείται να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία”.

“Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, εύχομαι και ελπίζω να μην λειτουργήσουμε όπως λειτουργήσαμε επί Δημήτρη Χριστόφια”, είπε, σημειώνοντας ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πολύ πιο ισχυρός στις διαπραγματεύσεις εάν έχει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων”.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι “δεν ζητώ να ακυρώσουν τα πολιτικά κόμματα τις όποιες θέσεις, διαφωνίες ενδεχομένως να έχουν με θέσεις που θα κηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου και εμείς έχουμε αρκετές”.

“Εκείνο που λέω είναι ότι έχει τεράστια σημασία το πώς θα διατυπώνουμε αυτές τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές προσεγγίσεις τις οποίες ενδεχομένως θα έχουμε”, είπε.

Σημείωσε ότι “θα είναι πάρα πολύ καθοριστική για το μέλλον αυτή η νέα προσπάθεια, εάν και εφόσον ξεκινήσει”, προσθέτοντας ότι “έχει τεράστια σημασία να προσπαθήσουμε να πετύχει”.

“Οι εξελίξεις θα είναι, κατά την άποψή μου, πολύ αρνητικές εάν και εφόσον και αυτή τη φορά δεν έχουμε μία κατάληξη στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν μέσα από δημοψηφίσματα. Αν παρ` ελπίδα αποτύχει και αυτή η συγκεκριμένη προσπάθεια, νομίζω τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για μας στη συνέχεια”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, να λειτουργήσουμε όλοι υπεύθυνα και εποικοδομητικά” και ότι “εμείς ως ΑΚΕΛ με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουμε”.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορά του στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “έχουν λεχθεί κάποια πράγματα στη συνεδρίαση”, αλλά παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ίδιο.

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε την απόφασή του να προχωρήσει είτε να τερματίσει τη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “εμείς θεωρούμε ότι εάν θα τερματιστεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει αιτιολόγηση και τεκμηρίωση για το ποιό θα είναι το επόμενο βήμα”.

Είπε, επίσης, ότι “η διαιώνιση του αδιεξόδου κάθε άλλο μας βοηθά να προχωρήσουμε, αντιθέτως θα έλεγα ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση”.

“Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε διχοτόμηση. Το λέω ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εάν κάποιοι έχουν συμβιβαστεί με αυτήν την ιδέα, θα πρέπει να το πουν καθαρά και με ειλικρίνεια στον κυπριακό λαό, να διεξαχθεί ένας διάλογος και ο κυπριακός λαός είναι που θα αποφασίσει προς τα πού θα κατευθυνθεί. Εμείς, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε μιαν τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη”, είπε.