Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ, οφείλει να ενεργεί με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου

Το Δημοκρατικό Κόμμα, οφείλει να ενεργεί με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

Οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι πάντα βασισμένες στην εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου για λύση του Κυπριακού.

Λύση λειτουργική και βιώσιμη, που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύση που να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, καταθέσαμε γραπτώς και με σαφήνεια τις θέσεις μας για την τακτική και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να πετύχουμε τη λύση αυτή.

Επιπρόσθετα, επαναλάβαμε τη διαφωνία μας με το περιεχόμενο της προτεινόμενης Συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου – γιατί στην πραγματικότητα περί συμφωνίας πρόκειται – η οποία μάλιστα, ως η τελευταία χρονικά, θα υπερισχύει των προηγούμενων συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε ήδη επισημάνει ότι το συγκεκριμένο κείμενο Συμφωνίας, παρά τις λίγες ανεπαίσθητες αλλαγές που ακολούθησαν:

1. Επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
2. Είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες.
3. Αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το «έγγραφο Downer».
4. Παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους.
5. Επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας.
6. Παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε «παρθενογένεση».
7. Περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς μας σε σχέση με την πτυχή της διακυβέρνησης, η οποία ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
8. Την ίδια ώρα, δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό.

Με απλά λόγια, με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, η Τουρκική πλευρά πετυγχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της και μάλιστα πριν καν αρχίσουν διαπραγματευσεις.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι, άλλο ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων και άλλο υποχωρήσεις πριν τις διαπραγματεύσεις.

Ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς ξεκαθάρισμα της βάσης περιέχει κινδύνους. Όμως, ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων με μια κακή βάση όπως αυτή, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια κακή λύση.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επαναλαμβάνουμε την στήριξή μας στην πρόταση για «υιοθέτηση μιας ουσιαστικής, απλής και σημαντικά μικρότερης κοινής δήλωσης», κάτι που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 2 Ιανουαρίου 2014. Άλλωστε, η πρόταση αυτή είναι συμβατή με την προεκλογική προγραμματική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα κρίνουμε ότι υπάρχει χρόνος και περιθώριο αποτροπής της εξαιρετικά αρνητικής αυτής εξέλιξης, με την εγκατάλειψη της συγκεκριμένης Κοινής Δήλωσης.

Εγκατάλειψη που θα είναι αμελητέα μπροστά στα ανεξίτηλα σημάδια που θα αφήσει στο παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού ενδεχόμενη αποδοχή της.