Συλλούρης: Είναι λάθος ο Πρόεδρος να προχωρήσει με βάση το συγκεκριμένο ανακοινωθέν

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι λάθος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει με βάση το συγκεκριμένο ανακοινωθέν,  και διαβεβαίωσε ότι αν το κόμμα του μπορεί να προσφέρει κάτι κατά τις συνομιλίες και βεβαίως θα το κάνει.

Ερωτηθείς, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, εάν το ΕΥΡΩΚΟ θα στηρίξει τον Πρόεδρος σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει με το ανακοινωθέν που τους παρουσιάστηκε σήμερα, ο κ. Συλλούρης είπε: «Εάν ο Πρόεδρος αποφασίσει να προχωρήσει με βάση αυτό το ανακοινωθέν εμείς θεωρούμε ότι θα είναι λάθος. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι των συνομιλιών και στα παρά κάτω, αν μπορούμε να προσφέρουμε, και βεβαίως θα το κάνουμε».

Όπως είπε «η κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, όπως το περιεχόμενο που έχει, είναι μακράν των προσδοκιών που είχαμε όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Είπε ακόμα πως το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις των Αμερικανών δεν βοήθησαν, όπως οι ίδιοι ανέμεναν, ιδιαίτερα για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα, να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, που να έχουν ελπίδα επίλυσης του κυπριακού.

«Θεωρούμε», πρόσθεσε, «ότι το ξεκίνημα με αυτό το ανακοινωθέν δεν θα οδηγήσει σε λύση του κυπριακού, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό».

Επίσης, σημείωσε πως αν ο Πρόεδρος αποφασίσει να προχωρήσει θα πρέπει να λάβει υπόψη όλους τους κινδύνους, όλες τις επιφυλάξεις και τις παρατηρήσεις τις οποίες έχουν κάνει τα πολιτικά κόμματα.

Καταληκτικά ανέφερε πως «οι παρεμβάσεις των ξένων θα έπρεπε, εάν πράγματι θέλουν να βοηθήσουν, να ήταν στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της ΕΕ και όχι στη βάση της εξυπηρέτησης των τουρκικών θέσεων».