Αφιέρωμα των New York Times στον “Πράσινο” Πατριάρχη

Αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τις πρωτοβουλίες του για την προστασία του περιβάλλοντος , παρουσιάζουν οι «New York Times».

Λόγω της σοβαρής περιβαλλοντολογικής του δραστηριότητας, δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «Πράσινου» Πατριάρχη, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Επισημαίνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει διακηρύξει ότι η φροντίδα για το περιβάλλον είναι θρησκευτικώς επιτακτική και για περισσότερο από μία δεκαετία έχει επιδοθεί στο να συγκαλεί συνέδρια, στα οποία συμμετέχουν θεολόγοι και επιστήμονες, όπως η Δρ. Τζέιν Γκούνταλ, ειδήμων στους χιμπατζήδες, τους οποίους αποκαλεί τους «πιο στενούς μας συγγενείς».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος , τονίζεται στο αφιέρωμα, επιμένει πως η πραγματική κρίση είναι πολιτιστική και πνευματική και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν απομακρυνθούμε από τον αχαλίνωτο υλισμό… « όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε την διάκριση «ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουμε και σ’ αυτό που χρειαζόμαστε». Και συστήνει στους ισχυρούς του κόσμου «να αποκτήσουν μία καινούργια νοοτροπία και να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη για κέρδος ή για βραχυπρόθεσμα συμφέροντα».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, του Δαλάι Λάμα και του Αρχιεπισκόπου της Καντουαρίας της Αγγλίας, έχουν ζητήσει μία πιο σοβαρή διαχείριση του περιβάλλοντος, αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους έχει ξεπεράσει όλους, ενώ μερικοί θεολόγοι χαρακτηρίζουν τη στάση του ως «επαναστατική».