Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το διάγγελμα Χριστόφια

Ως «πρωτοφανές μνημείο αποφυγής ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης για την τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας» χαρακτηρίζει το διάγγελμα Χριστόφια, ο Επικεφαλής του Προεκλογικού Αγώνα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νοεφύτου. «Ο κ. Χριστόφιας δεν αρκέστηκε να φορτώσει τις ευθύνες του σε όλους τους άλλους, αλλά επιχείρησε να παραπλανήσει για τις πραγματικές ανάγκες δανειοδότησης του δημοσίου. Οι πραγματικές ανάγκες του δημοσίου δεν είναι μόνο το €1,5 δις  για κάλυψη των επιπρόσθετων ελλειμμάτων   των επόμενων 4 χρόνων  στο  οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέλειψε να αναφέρει και την ανάγκη αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους που λήγει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και που  ανέρχεται  στα €8,85 δις.».

Αν και ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν υπήρξε συνεπής στις νουθεσίας του ότι «αυτές οι στιγμές δεν προσφέρονται για λαϊκισμό και ανέξοδα λόγια», ο Νίκος Αναστασιάδης και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν,  θα εξακολουθήσουμε  να τηρούμε την ίδια  υπεύθυνη στάση που με σταθερότητα ακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες θα συνεχίσουμε να ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να επαναφέρουμε την οικονομία του τόπου μας  σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης χαρακτήρισε άνευ σκοπιμότητας το διάγγελμα, χωρίς ουσιαστικές αναφορές, με απουσία «αυτοκριτικής και καμία αναφορά για τις ευθύνες της κυβέρνησης όπου με την αναβλητικότητα ή την ατολμία της έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σκληρή πραγματικότητα». Και τόνισε ότι  «οι ουρές και οι εποικοδομητικές ασάφειες σε βασικές πρόνοιες του Μνημονίου, πιθανόν να θέτουν σε αμφισβήτηση την κρατική μας υπόσταση και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».